Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η καθυστέρηση στον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία ανησυχεί τους επενδυτές - Χρονοβόρα η διαδικασία

Η καθυστέρηση στον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία ανησυχεί τους επενδυτές - Χρονοβόρα η διαδικασία
Εάν δεν επιτευχθεί σύντομα μία πλήρης συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης τότε είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός μειοψηφικού υπουργικού συμβουλίου
Το ενδεχόμενο να χρειαστούν αρκετοί μήνες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία μετά τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου ανησυχεί τους επενδυτές.
Η πολιτική ρευστότητα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα έχει αναπόδραστα επίδραση και στα άλλα κράτη – μέλη και το μήνυμα αυτό έχουν ήδη λάβει οι Γερμανοί πολιτικοί.
Εάν δεν επιτευχθεί σύντομα μία πλήρης συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) και Πρασίνων, τότε είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός μειοψηφικού υπουργικού συμβουλίου ή και νέων εκλογών, αναφέρει το Reuters.
«Πρέπει να σχηματίσουμε γρήγορα μια κυβέρνηση.
Αυτό είναι πάνω από τα κόμματα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Thomas de Maiziere και μέλος των Χριστιανοδημοκρατών ενώ σήμερα (8/10) άρχισαν  οι συνομιλίες του CDU και του CSU της Βαυαρίας με στόχο τη διαμόρφωση κοινής γραμμής στις συνομιλίες με FDP και Πράσινους.
«Η συμφωνία για μια κοινή θέση με το CSU στις συνομιλίες με τα άλλα δύο κόμματα είναι απαραίτητη και δυνατή άμεσα» σημείωσε ο de Maiziere.
Η καγκελάριος Angela Merkel, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2005 θα πρέπει να οικοδομήσει μία αβέβαιη κυβερνητική συμμαχία μ το FDP και τους Πράσινους με τους οποίους τη χωρίζουν αβυσσαλέες διαφορές σε θέματα  φορολογίας και ενέργειας.
Ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να ισχυροποιήσει τη δική της Χριστιανοδημοκρατική Ένωση με το CSU, που αντιδρά σε θέματα μετανάστευσης.
Το CSU επέκρινε την πολιτική ανοιχτών συνόρων της Μerkel το 2015,που είχε ως αποτέλεσμα την είσοδο στη Γερμανία ενός εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών.
Να σημειωθεί ότι, οι περισσότεροι μετανάστες εισήλθαν στη Γερμανία μέσω του κρατιδίου της Βαυαρίας.     
Έκτοτε το CSU επιμένει σε ένα ανώτατο όριο εισόδου 200.000 προσφύγων ετησίως.
Η Merkel αποκλείει το πλαφόν, λέγοντας ότι θα παραβίαζε το σύνταγμα της Γερμανίας που εγγυάται το δικαίωμα ασύλου σε όσους αντιμετωπίζουν πολιτικές διώξεις.
Φοβούμενο βαρύτατες απώλειες στις επόμενες εκλογές του κρατιδίου της Βαυαρίας το 2018 από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) το CSU επιμένει στο θέμα του προσφυγικού. 
Το διακύβευμα είναι σημαντικό για τον επικεφαλής CSU Horst Seehofer που είδε το κόμμα του να υποχωρεί στις εκλογές του Σεπτεμβρίου στο 6,2%, σε εθνικό επίπεδο, από 7,4% το 2013.
Η καγκελάριος αναγνωρίζοντας τις διαφορές απηύθυνε έκκληση για μία πρώτη συμφωνία με το CSU εν ανάγκη με συμβιβασμούς σε βασικά ζητήματα. 
Ένας νέος νόμος περί μετανάστευσης,  που θα προβλέπει τον διαχωρισμό μεταξύ οικονομικών μεταναστών και  προσφύγων, τον έλεγχο της μετανάστευσης  και  την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας, θα μπορούσε να λύσει τον «γόρδιο δεσμό», αφού θα είχε την υποστήριξη του FDP και των Πρασίνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης