Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πόντους στον Τσίπρα και… από τον Schaeuble – Να επαναξιολογήσει την στρατηγική της η ΝΔ

Πόντους στον Τσίπρα και… από τον Schaeuble – Να επαναξιολογήσει την στρατηγική της η ΝΔ
Οι άλλοτε δριμύτεροι επικριτές της κυβέρνησης τώρα την καλούν να συνεχίσει με σθένος μέχρι τέλους
Μετά τον J.Dijsselbloem και ο ιδιαίτερα αυστηρός και επικριτικός Wolfgang Schaeuble βρέθηκε να πει καλά λόγια για την Ελλάδα.
Είπε δηλαδή ότι η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται στο σωστό δρόμο, ότι η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει και ότι σε κάθε περίπτωση η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες της.
Τοποθέτηση που αν συνδυαστεί και με αυτή του προέδρου του Eurogroup, ότι καλό θα ήταν οι εκλογές στην Ελλάδα να γίνουν το 2019, δείχνουν ότι αυτό που θέλουν οι Ευρωπαίοι είναι να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα και η κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, έτσι ώστε όχι μόνο να αρχίσει να αποδίδει δυναμικά η ελληνική οικονομία αλλά και τον ερχόμενο Αύγουστο να καταφέρει η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα.
Πρόκειται για μια επιδίωξη που συμπίπτει απόλυτα με το σχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα.
Ένα σχέδιο με το οποίο φαίνεται να συμφωνεί άλλωστε και η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, η οποία δηλώνει ξεκάθαρα πως δεν θέλει εκλογές και πως αυτό που προέχει είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση της καθημερινότητας.
Προφανώς και κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει, ή ακόμα και να υπονοήσει ότι έχουμε μπροστά μας ένα success story.
Με μια φορολογία και ένα ασφαλιστικό σύστημα που «αφαιμάζουν», με εισοδήματα που μόλις και μετά βίας επιτρέπουν την επιβίωση, με εργασιακές συνθήκες στον ιδιωτικό τομέα που παραπέμπουν σε ζούγκλα και με την ανεργία να πλήττει ακόμα περισσότερο από 1 εκατομμύριο πολίτες, όσα θετικά βήματα και αν έχουν γίνει, δύσκολα μπορεί κανείς να αισιοδοξεί πόσο μάλλον να κάνει λόγο για επιτυχία.
Παρά τη δύσκολη αυτή πραγματικότητα, παρά τη διαπίστωση ότι ούτε ίχνος από success story δεν υπάρχει, ο κ.Τσίπρας είναι ο μόνος που η στρατηγική του έχει να παρουσιάσει μια θετική προοπτική.
Αυτή της εξόδου από την κρίση, από τα μνημόνια και από την επιτροπεία.
Και είναι ίσως η πρώτη φορά κατά τη διακυβέρνηση Τσίπρα που οι άλλοτε σκληροί πολέμιοι του, είναι τώρα με το μέρος του.
Και τον προτρέπουν να συνεχίσει με σθένος μέχρι τέλους την πορεία του, την ώρα που οι πολιτικοί του αντίπαλοι στο εσωτερικό τον καλούν να τα παρατήσει και να φύγει.
Και αυτό είναι κάτι που αν μη τι άλλο δημιουργεί πρόβλημα στην έως σήμερα τακτική της ΝΔ (και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης) και στην αξιοπιστία της.
Μια και η ΝΔ έχει στηρίξει όλη την τακτική της στο να μας υπενθυμίζει πόσο ανίκανη είναι στα πάντα η κυβέρνηση, πόσο δεν μπορεί να φέρει εις πέρας μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, πόσο καταστροφική είναι η πορεία της οικονομίας και πόσο αναγκαίο είναι να υπάρξει πολιτική αλλαγή.
Οι δηλώσεις Dijsselbloem και Schaeuble όχι μόνο ακυρώνουν το έως σήμερα αφήγημα της ΝΔ, αλλά ανέδειξαν αυτό που εν πολλοίς ήταν γνωστό, ότι η στρατηγική της ΝΔ ήταν και είναι προβληματική.
Διότι επί της ουσίας πόνταρε σε ένα σενάριο καταστροφικό όχι για την κυβέρνηση αλλά για την ίδια την οικονομία και την χώρα.
Είναι προφανές πως η κυβέρνηση Τσίπρα έχει μπροστά της έναν ιδιαίτερα ανηφορικό και απαιτητικό δρόμο, αλλά έχει μαζί της τη θετική προοπτική και την ελπίδα.
Τις οποίες τώρα προσπαθούν να αποκτήσουν και να καλλιεργήσουν τόσο η ΝΔ με το συνέδριο της όσο και το ΠΑΣΟΚ με το νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς.
Προκειμένου να απαλλαγούν από το βαρύ πολιτικό φορτίο του παρελθόντος, να κάνουν μια πραγματικά νέα αρχή και να καταφέρουν να εξαπολύσουν μια πραγματικά ουσιαστική αντιπολίτευση κατά του Τσίπρα και της κυβέρνησης του.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης