Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Οριακά ακριβότερη το φετινό χειμώνα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης – Στα 0,95 – 0,99 ευρώ το λίτρο

tags :
Οριακά ακριβότερη το φετινό χειμώνα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης – Στα 0,95 – 0,99 ευρώ το λίτρο
Λόγω της περικοπής του ετήσιου ποσού επιδότησης κατά 50%, το επίδομα θέρμανσης θα το λάβουν τον Ιανουάριο του 2018 λιγότερα νοικοκυριά
Σχεδόν το 1 ευρώ το λίτρο αναμένεται να αγγίξει κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο θα αρχίσει να κυκλοφορεί στην αγορά από την επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς και με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της ισοτιμίας του δολαρίου με το ευρώ, αναμένεται να διατεθεί στην αγορά μεταξύ 95 - 99 λεπτά το λίτρο, δηλαδή 3 - 6 λεπτά ακριβότερα από τον Οκτώβριο του 2016, που ξεκίνησε να διατίθεται στα 92 - 93 λεπτά το λίτρο.
Ταυτόχρονα και παρά την αύξηση της τιμής του καυσίμου, εφέτος οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα μειωθούν αισθητά καθώς το αναθεωρημένο μνημόνιο προβλέπει περικοπή του ετήσιου ποσού επιδότησης κατά 50%.
Αυτό σημαίνει ότι η δαπάνη για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί σε 47 εκατ. ευρώ, από 92 εκατ. ευρώ την προηγούμενη περίοδο.
Έτσι, το επίδομα θέρμανσης θα το λάβουν τον Ιανουάριο λιγότερα νοικοκυριά ή, στην περίπτωση που δεν αλλάξει ο αριθμός των δικαιούχων, θα μειωθεί το ύψος του επιδόματος.

Υποχώρηση της κατανάλωσης

Σε ότι αφορά τη διαμόρφωση της τιμής διάθεσης του πετρελαίου πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή επηρεάζεται από τη διακύμανση των διεθνών τιμών, αλλά και από την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου.
Η μέση τιμή του αργού πετρελαίου, που αποτελεί βάση αναφοράς, διαμορφώθηκε στα 42,8 δολάρια το βαρέλι το 2016, ενώ εφέτος προβλέπεται στα 51,9 δολάρια το βαρέλι και το 2018 στα 52 δολάρια το βαρέλι.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η στροφή των καταναλωτών σε άλλες μορφές θέρμανσης είναι ήδη γνωστή και καταγράφεται στα στοιχεία της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης που σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ βαίνει μειούμενη.
Συγκεκριμένα η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε το 2016 σε 1.199.550 μετρικούς τόνους, έναντι 2.908.247 μ.τ. το 2010, ενώ το 2013 είχε υποχωρήσει και στους 959.233 μετρικούς τόνους.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης