Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Οι αρχές της ευρωζώνης πιέζουν για σκληρότερους κανονισμούς σχετικά με τα κόκκινα δάνεια

FT: Οι αρχές της ευρωζώνης πιέζουν για σκληρότερους κανονισμούς σχετικά με τα κόκκινα δάνεια
Τα σχέδια αυτά θα μπορούσαν να αυξήσουν τα κόστη για τις τράπεζες και να εντείνουν την κόντρα με την Ιταλία
Οι εποπτικές αρχές των τραπεζών της ευρωζώνης αναμένεται να εντείνουν την κόντρα με την Ιταλία πιέζοντας για σκληρότερους κανόνες αντιμετώπισης των 1 τρισ. ευρώ κόκκινων δανείων, αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times.
Αφού η ΕΚΤ αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα τα σχέδια για την απαίτηση περισσότερων collateral από τις τράπεζες έναντι των νέων δανείων που «κοκκινίζουν», τώρα οι αρχές της ευρωζώνης θέλουν έναν παρόμοιο κανονισμό για τα συσσωρευμένα επισφαλή δάνεια των τραπεζών, σύμφωνα με δύο πηγές εξοικειωμένες με τις συζητήσεις.
«Υπάρχει ένας ευρύς συνασπισμός μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών της ευρωζώνης υπέρ της αντιμετώπισης του υπάρχοντος φορτίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως τα μελλοντικά» δήλωσε ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με τις συζητήσεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Έχει προηγουμένως υπαινιχθεί ότι θα σκλήρυνε την προσέγγισή της απέναντι σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και θα εξέδιδε νέες κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση των παλαιότερων δανείων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Στην Ιταλία, όπου το βάρος των επισφαλών δανείων είναι ένα ιδιαίτερα οξύ πρόβλημα, ο πρώην πρωθυπουργός Matteo Renzi και ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης έχουν ήδη «απαντήσει» στην αλλαγή που πρότεινε η ΕΚΤ, λέγοντας ότι θα κάνει τις τράπεζες να διστάζουν να δανείσουν και να διακινδυνεύσουν μια νέα πιστωτική κρίση.
Οι ιταλικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εποπτεύονται στην εγχώρια αγορά, καθώς και εκείνες που εποπτεύονται από την ΕΚΤ, έχουν 326 δισ. ευρώ έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η έκθεση των ιταλικών τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι καλυμμένη κατά 48,5% από collateral, έναντι 45% της ευρωζώνης.
Οι εποπτικές αρχές γνωρίζουν ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν χρόνο για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς από τα επισφαλή δάνεια.
«Θα χρειαστούμε περίπου μια δεκαετία για να λύσουμε πλήρως το πρόβλημα», είπε ένας άνθρωπος εξοικειωμένος με το θέμα και πρόσθεσε «κανείς δεν θέλει τόσο σκληρούς κανόνες που να μην μπορεί να τους αντιμετωπίσει ο τραπεζικός τομέας.
Κανείς δεν θέλει να συντρίψει την Ιταλία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης