Τελευταία Νέα
Διεθνή

Knot (ΕΚΤ): Οι αγορές υποτιμούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους - «Εκτεθειμένες» σε ισχυρή διόρθωση

tags :
Knot (ΕΚΤ): Οι αγορές υποτιμούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους - «Εκτεθειμένες» σε ισχυρή διόρθωση
Παράγοντας ανησυχίας η εξαιρετικά χαμηλή αποτίμηση της μεταβλητότητας
Οι χρηματαγορές  πιθανώς να υποτιμούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι το οποίο μπορεί να τις αφήσει εκτεθειμένες σε ισχυρή διόρθωση, όπως προειδοποίησε ο Klaas Knot, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Καθώς οι μετοχικές αποτιμήσεις συνεχώς ενισχύονται η μεταβλητότητα (βάσει του δείκτη VIΧ) παραμένει σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα.
Αυτή η πορεία της μεταβλητότητας μοιάζει αδικαιολόγητη, με δεδομένες τις εντάσεις που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο, με κλασσικότερα παραδείγματα την κόντρα ΗΠΑ – Β. Κορέας, το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Καταλονία, αλλά και την ακόμη πιο πρόσφατη κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.
«Σαφώς κάποιος θα πρέπει να αισθάνεται άβολα όταν η μεταβλητότητα στις αγορές παραμένει τόσο χαμηλά, ενώ την ίδια ώρα οι κίνδυνοι για την παγκόσμιας οικονομία αυξάνουν», τόνισε ο Knot, ο οποίος είναι πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας.
Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρή διόρθωση της αγορές είναι και η ταχύτερη του αναμενόμενου στροφή στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, με τον Knot να προβλέπει ότι μία τέτοια κίνηση «θα καταστήσει τη διόρθωση των αγορών απτή πραγματικότητα».
Αναφορικά με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ επεσήμανε ότι τα επιτόκια στην Ευρωζώνη θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα
Ενώ μιλώντας για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, επεσήμανε ότι «έχει επιτύχει αυτό για το οποίο σχεδιάστηκε και αυτό το οποίο αναμέναμε, καθώς στήριξε την ανάπτυξη, μείωση το επενδυτικό κόστος και έδωσε τέλος στους αποπληθωριστικούς κινδύνους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης