Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Αγκάθι» στις σχέσεις Σερβίας και Τουρκίας το Κόσοβο

«Αγκάθι» στις σχέσεις Σερβίας και Τουρκίας το Κόσοβο
Η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου και πολλές φορές οι πολιτικοί τής συμπεριφέρονται σαν να πρόκειται για τουρκική επαρχία
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, T. Erdogan πραγματοποιεί από σήμερα (9/10) το απόγευμα διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σερβία.
Είναι η πρώτη φορά που ο Erdogan επισκέπτεται τη Σερβία υπό την ιδιότητα του Προέδρου Δημοκρατίας.
Η τελευταία φορά που την επισκέφτηκε ήταν το 2010 όταν είχε έρθει ως πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με επίσημες πηγές, τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συνομιλίες του Erdogan με το ομόλογο του της Σερβίας A. Vucic θα είναι οικονομικής φύσεως και θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των τουρκικών επενδύσεων στην Σερβία και την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών.
Για αυτό το λόγο τον Ερντογάν συνοδεύουν, 187 Τούρκοι επιχειρηματίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια Τούρκοι επιχειρηματίες, εκμεταλλευόμενοι τις κρατικές επιχορηγήσεις της Σερβίας, επενδύουν μαζικά κυρίως στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας.
Γεγονός είναι επίσης ότι οι περισσότερες επενδύσεις γίνονται στη νότια Σερβία όπου είναι φθηνά τα εργατικά αλλά και στη νοτιοδυτική Σερβία όπου υπάρχει έντονο μουσουλμανικό στοιχείο στον πληθυσμό της περιοχής.
Η Τουρκία ενδιαφέρεται για επενδύσεις στον τουρισμό και σε έργα υποδομής, δίνοντας προτεραιότητα στην ανακατασκευή του οδικού δικτύου στην περιοχή Σαντζάκ αλλά και την κατασκευή αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει το Βελιγράδι με το Σαράγιεβο.
Έντονο είναι επίσης το ενδιαφέρον της Άγκυρας για το αεροδρόμιο «Morava» στο Κράλιεβο στη δυτική Σερβία.
Πρόκειται για ένα πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο που είχε καταστραφεί από τα νατοϊκά αεροσκάφη το 1999 αλλά ανακατασκευάστηκε το 2011 και μετατράπηκε σε πολιτικό αεροδρόμιο.
Η Τουρκία από το 2012 εκδήλωσε την πρόθεση να συμμετάσχει ως ισότιμος στρατηγικός εταίρος στον έλεγχο του αεροδρομίου αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση από την σερβική κυβέρνηση.
Ο πρέσβης της Τουρκίας στο Βελιγράδι, T. Biglits δήλωσε πρόσφατα ότι ο Erdogan θα θέσει εκ νέου το θέμα στις συνομιλίες με τον Βούτσιτς και ανέφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση κρατά εδώ και πέντε χρόνια δεσμευμένα τα χρήματα για αυτήν την επένδυση.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θα απασχολήσει τις συνομιλίες Vucic- Erdogan είναι η διεύρυνση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που υπεγράφη το 2009.
Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ η Τουρκία προτίθεται να αυξήσει τον αριθμό των προϊόντων που θα εισάγονται ατελώς, από τη Σερβία.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, θα επιτραπεί η ελεύθερη εισαγωγή ηλιόσπορων, σπορέλαιου, και 5.000 τόνων βοδινού κρέατος ετησίως.
Ένα από τα θέματα που δεν θα υπάρξει συμφωνία κατά τη συνάντηση Vucic- Erdogan είναι το Κόσοβο.
Η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου και πολλές φορές οι πολιτικοί τής συμπεριφέρονται σαν να πρόκειται για τουρκική επαρχία.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση όταν, το 2013, ο Erdogan, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πόλη Πρίζρεν του Κοσόβου, είχε πει τη φράση «Αδέρφια μου έχουμε κοινή ιστορία, κοινές παραδόσεις και κοινό πολιτισμό.
Μην ξεχάσετε ποτέ πως η Τουρκία είναι Κόσοβο και το Κόσοβο είναι Τουρκία».
Η φράση αυτή είχε προκαλέσει τότε έντονες αντιδράσεις στη Σερβία και χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια για να αποκατασταθούν πλήρως οι σχέσεις των δύο χωρών.
Πέρα από το Κόσοβο, ιδιαίτερη ευαισθησία επιδεικνύει η Τουρκία και για την περιοχή του Σαντζάκ, στη νοτιοδυτική Σερβία, όπου ο βοσνιακός- μουσουλμανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης