Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στη NAFTA εάν αποτύχει η συμφωνία του Brexit

Η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στη NAFTA εάν αποτύχει η συμφωνία του Brexit
Η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη ενιαία αγορά εξαγωγών της Βρετανίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 50% τον Αύγουστο 2017
Η Βρετανία θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μία επίσημη εμπορική συμμαχία με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό, αν δεν καταφέρει να επιτύχει μία συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit, όπως αναφέρει η εφημερίδα Daily Telegraph την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι βρετανοί υπουργοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενταχθούν στη συμφωνία Βορειοαμερικανικού Ελεύθερου Εμπορίου (NAFTA), ως μέρος του σχεδιασμού για τη δυνατότητα της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019, χωρίς εμπορική συμφωνία.
"Εφόσον προετοιμαζόμαστε να εγκαταλείψουμε την ΕΕ, θα επιδιώξουμε τη μετάβαση όλων των υφιστάμενων εμπορικών διακανονισμών της ΕΕ, ώστε να διασφαλίσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί το μεγαλύτερο βαθμό βεβαιότητας, συνέχειας και σταθερότητας στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις μας", δήλωσε εκπρόσωπος του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου.
Όταν ερωτήθηκε για την έκθεση The Telegraph, ο εκπρόσωπος είπε:
"Είμαστε σίγουροι ότι θα βρούμε μια συμφωνία που θα λειτουργεί και για τη Βρετανία και την Ευρώπη.
Αλλά είναι ευθύνη μας ως κυβέρνηση να προετοιμαστούμε για κάθε πιθανότητα και αυτό κάνουμε".
Η Βρετανία διαπραγματεύεται επί του παρόντος τους όρους διαζυγίου της από την ΕΕ, αν και η πρωθυπουργός Theresa May, πιέζει να προχωρήσει σε συζητήσεις για μία σημαντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο.
Οι βρετανοί υπουργοί από την άλλη διερευνούν τις επιλογές αν η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς σαφή εμπορική συμφωνία.
Εκτός από την προσπάθειά τους να επιτύχουν μία εμπορική συμφωνία στις ΗΠΑ ή να σχηματίσουν κάποιο νέο εμπορικό συνασπισμό, ορισμένοι βρετανοί υποστηρικτές του Brexit, σκέφτονται να ενταχθούν σε μία υπάρχουσα εμπορική συμμαχία όπως η NAFTA.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, έχει δηλώσει ότι μπορεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία του NAFTA, επειδή υποστηρίζει ότι δεν εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ.
Εάν η Βρετανία ενταχθεί στη NAFTA, οι παραγωγοί που επιθυμούν να εξάγουν στην ΕΕ και τη Βόρεια Αμερική θα πρέπει να παράγουν αγαθά σύμφωνα με δύο ξεχωριστά σύνολα κανόνων, σύμφωνα με εμπορικούς αναλυτές.
Η Βρετανία, της οποίας η νομοθεσία κινείται στην τροχιά της ΕΕ για περισσότερα από 40 χρόνια, θα πρέπει επίσης να στραφεί προς το βορειοαμερικανικό πρότυπο υπηρεσιών, αγαθών, πολιτικής ανταγωνισμού και προστασίας δεδομένων.
Η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη ενιαία αγορά εξαγωγών της Βρετανίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 50% τον Αύγουστο 2017.
Οι ΗΠΑ ήταν ο μοναδικός μεγαλύτερος προορισμός για τις βρετανικές εξαγωγές εκτός ΕΕ, που αντιστοιχούσαν στο 14% τον Αύγουστο του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης