Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Ελάφρυνση στις μικρές καταναλώσεις και εκπτώσεις 80% στα αδύναμα νοικοκυριά φέρνουν το 2018 οι αλλαγές σε ΥΚΩ και ΚΟΤ

tags :
Ελάφρυνση στις μικρές καταναλώσεις και εκπτώσεις 80% στα αδύναμα νοικοκυριά φέρνουν το 2018 οι αλλαγές σε ΥΚΩ και ΚΟΤ
Το υπουργείο Ενέργειας υποστηρίζει πως η ανάκτηση των 360 εκατ. ευρώ των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας από τη ΔΕΗ θα γίνει χωρίς αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος
Από τις αρχές του 2018 αναμένεται να ισχύσει το νέο καθεστώς κλιμάκωσης των χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, που θα οδηγήσει σε ελάφρυνση των καταναλωτών με τετραμηνιαία κατανάλωση έως 4.000 KWh.
Παράλληλα προωθούνται αλλαγές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο με την θεσμοθέτηση δικλείδων ασφαλείας όπως η περιουσιακή κατάσταση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «όργιο απάτης» σε βάρος της ΔΕΗ που κατήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης, ενώ θα υπάρξουν εκπτώσεις έως 80% για τους φτωχούς δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πολύ σύντομα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τις ΥΚΩ, ενώ θα κατατεθεί και νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για την αναθεώρηση του τρόπου υπαγωγής των πολιτών στο ΚΟΤ.
Σε ότι αφορά τις ΥΚΩ, όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες το υπουργείο υιοθετεί την πρόταση της ΡΑΕ ως προς το ύψος του ποσού που δικαιούται να ανακτήσει η ΔΕΗ για την περίοδο 2012  - 2016.
Όπως είναι γνωστό η ΡΑΕ αναγνωρίζει στη ΔΕΗ το ποσό των 360 εκατ. ευρώ έναντι 739 εκατ. που διεκδικεί η κρατική επιχείρηση, η οποία μάλιστα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προσφύγει στη διαιτησία.

Ανάκτηση ΥΚΩ χωρίς επιβάρυνση για τους καταναλωτές

Η ανάκτηση όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου θα γίνει χωρίς αύξηση  των τιμών του ρεύματος για τους καταναλωτές και αυτό διότι έχει προβλεφθεί ότι θα γίνει οπισθοβαρώς έως το 2022, ενώ παράλληλα είναι σε εξέλιξη συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου ένα μέρος του κόστους να αναληφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Συγκεκριμένα τα έτη 2018 – 2019 – 2020 θα κατανεμηθούν από 40 εκατ. ευρώ προς ανάκτηση κατ’ έτος, ενώ το 2021 και το 2022 θα κατανεμηθούν από 120 εκατ. ευρώ κατ’ ετός.
Αυτό γίνεται διότι υπολογίζεται ότι το 2018 θα ενταχθεί στο σύστημα η διασύνδεση των Κυκλάδων από την οποία εκτιμάται ότι θα εξοικονομούνται ΥΚΩ ύψους περίπου 25 - 30 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2020 θα ενταχθεί στο σύστημα και η μικρή διασύνδεση της Κρήτης η οποία θα συμβάλει στην εξοικονόμηση ΥΚΩ ύψους 140 εκατ. ευρώ.

Κλιμακωτή χρέωση με οφέλη για τις μικρές καταναλώσεις  

Αλλαγές θα υπάρξουν και στην κλίμακα της χρέωσης των ΥΚΩ προκειμένου να εξομαλυνθεί η επιβάρυνση, ανάλογα με το ύψος της τετραμηνιαίας κατανάλωσης.
Σύμφωνα με την εισήγηση της ΡΑΕ διαμορφώνονται τρία κλιμάκια (0-1600 KWh, 1600 – 2400 KWh και το υπερβάλλον) ενώ η υπέρβαση του ορίου κατανάλωσης δεν θα συνεπάγεται - όπως συμβαίνει σήμερα - ότι το σύνολο της κατανάλωσης θα τιμολογείται με την υψηλότερη κλίμακα.
Αυτό σημαίνει ότι με τη νέα κλιμάκωση διατηρείται χωρίς αλλαγές η χρέωση που ισχύει σήμερα για τις καταναλώσεις έως 1.600 KWh το τετράμηνο, ενώ για όσους καταναλώνουν 1.601 - 2.000 KWh προκύπτει ελάφρυνση μέχρι 10 ευρώ και από 2.001 – 3.000 KWh η ελάφρυνση κυμαίνεται από 25 ως 50 ευρώ το τετράμηνο.
Από 3.001 κιλοβατώρες και πάνω, η ελάφρυνση ξεκινά από τα 35 ευρώ και βαίνει μειούμενη, ενώ για όσους καταναλώνουν πάνω από 4.000 KWh το τετράμηνο θα υπάρχει επιβάρυνση.
Σε ότι αφορά το νέο καθεστώς για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, αυτό θα θεσμοθετηθεί με νομοθετική ρύθμιση που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.
Με το νέο πλαίσιο θα παρέχονται εκπτώσεις έως 80% στις χρεώσεις για την ενέργεια στους δικαιούχους με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ η κλίμακα των εκπτώσεων θα βαίνει μειούμενη ανάλογα με το εισόδημα και την περιουσία.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης