Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Τρέχουν» στο ΥΠΟΙΚ να μην χάσουν την υποδόση των 800 εκατ. για τα ληξιπρόθεσμα – Στις 20/10 το «dead line» από τις Βρυξέλλες

«Τρέχουν» στο ΥΠΟΙΚ να μην χάσουν την υποδόση των 800 εκατ. για τα ληξιπρόθεσμα – Στις 20/10 το «dead line» από τις Βρυξέλλες
Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση θα «τρέχει» μέχρι την τελευταία στιγμή για να καλύψει υποχρεώσεις που θα της ανοίξουν το δρόμο για τη δόση.
Προθεσμία μέχρι τις 20 Οκτωβρίου έχει η Αθήνα για να αποστείλει στις Βρυξέλλες νεότερα στοιχεία με τις ληξιπρόθεσμες πληρωμές του ελληνικού δημοσίου. Τα «νούμερα» θα πρέπει να δείχνουν ότι η καθαρή αξία από το «στοκ» των ληξιπρόθεσμων οφειλών μειώθηκε κατά 1,2 δισ. ευρώ ως τον Σεπτέμβριο, καθώς αποτελεί βασική παράμετρο για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που απομένει από την δεύτερη αξιολόγηση.
Τα λεφτά αυτά είναι διαθέσιμα έως τις 31 Οκτωβρίου για την Ελλάδα ενώ αν παρέλθει αυτή η ημερομηνία απαιτείται νέα έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης που απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM.
Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση θα «τρέχει» μέχρι την τελευταία στιγμή για να καλύψει υποχρεώσεις που θα της ανοίξουν το δρόμο για τη δόση.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το «ράλι» των επιστροφών φόρου από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η οποία τον Σεπτέμβριο αποδέσμευσε παρακρατηθέντες φόρους 1,6 δισ. ευρώ σε χρόνο «εξπρές» σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Αρκετοί από αυτούς τους φορολογούμενους δεν αποκλείεται να χρειαστεί να ξαναπεράσουν από την εφορία στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που θα γίνουν.
Υψηλές ταχύτητες επιδιώκει η κυβέρνηση και στους ρυθμούς εκκαθάρισης των συντάξεων αλλά και στα χρέη των νοσοκομείων.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ εργάστηκαν υπερωρίες προκειμένου να εκδώσουν συντάξεις και αναδρομικά της τάξεως των 12,6 εκατ. ευρώ σε  4.193 νέους συνταξιούχους.
Στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία ότι η δόση δεν θα χαθεί και η εκταμίευσή της θα γίνει έγκαιρα στο τέλος Οκτωβρίου.
Όλα Βέβαια θα κριθούν στη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 26 Οκτωβρίου όπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα παρουσιάσει στην ευρωοαμάδα τα τελικά στοιχεία με τα κρατικά «φέσια» τα οποία στο τέλος Αυγούστου εκτινάχθηκαν πάνω από τα 6 δισ. ευρώ.
Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2017 το Δημόσιο εξόφλησε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης (επιστροφές φόρων και εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης)  894,2 εκατ. ευρώ  όταν η απόφαση του ESM για την εκταμίευση της δόσης, θέτει ως προαπαιτούμενο καθαρές πληρωμές 1,2 δις.  ευρώ μόνο για την περίοδο μετά τον Απρίλιο του 2017.
Ενδεικτικό είναι επίσης ότι στο τετράμηνο Μαΐου - Αυγούστου το Δημόσιο κάλυψε οφειλές 476,4 εκατ. ευρώ ενώ το ίδιο διάστημα τα κρατικά «φέσια» αυξήθηκαν κατά 1,1 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου στο οκτάμηνο του 2017 πληρώθηκαν:

- 513 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ, ΟΤΑ),
- 108,3 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς επιστροφές φόρων και
- 272,9 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης