Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Nomura: Επιμένει στα σενάρια περί διάλυσης του ευρώ - Είτε θα είναι μικρής έκτασης, είτε θα είναι μία εξέλιξη τύπου big bang - Αδύνατη η σταδιακή διάσπαση της ευρωζώνης

tags :
Nomura: Επιμένει στα σενάρια περί διάλυσης του ευρώ - Είτε θα είναι μικρής έκτασης, είτε θα είναι μία εξέλιξη τύπου big bang - Αδύνατη η σταδιακή διάσπαση της ευρωζώνης
Επιμένει στα σενάρια περί διάσπασης της ευρωζώνης η Nomura, σχολιάζοντας πως ακόμη κι αν ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αποτελεί το επικρατέστερο σενάριο, ο κίνδυνος παραμένει υπαρκτός. Ύστερα από την πολυσυζητημένη έκθεσή της, με την οποία προσέγγιζε το ζήτημα της διάλυσης του ευρώ από νομική σκοπιά, τώρα επανέρχεται με νέα έκθεση, στην οποία αναφέρει, πως λόγω της όξυνσης του χρέους το 2011, το ρίσκο της διάσπασης της νομισματική ένωσης μεγαλώνει, αφού οι αγορές ομολόγων θα διατηρήσουν τα υψηλά επιτόκια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Nomura, η διάσπαση της ευρωζώνης είτε θα είναι πολύ μικρής έκτασης, είτε θα είναι μία εξέλιξη τύπου big bang. Στη σχετική έκθεση αναφέρονται τρία σενάρια, τα δύο πρώτα, όμως, είναι τα περισσότερο πιθανά να επαληθευτούν.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, πρόκειται για μία «περιορισμένη» διάσπαση της ευρωζώνης, καθώς ορισμένα μικρότερα κράτη-μέλη της ένωσης, θα «δουν» την έξοδο από το ευρώ. Το εν λόγω σενάριο θα επαληθευτεί, αν οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Πορτογαλία αρνηθούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της ΕΕ, γεγονός που θα σημάνει και την αδυναμία εκπλήρωσης των δεσμεύσεων των χωρών απέναντι στα προγράμματα διάσωσης.
Η Nomura κάνει εκτενή αναφορά στην πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για δημοψήφισμα τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία, όπως τονίζει, αποτελεί ένα ισχυρό παράδειγμα, πως ένα τέτοιο εγχείρημα μπορεί να φέρει προ των πυλών ξαφνικά τις συζητήσεις περί κατάρρευσης της ευρωζώνης.
Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει μια εξέλιξη τύπου big bang, η οποία θα προκύψει από ενδεχόμενη χρεοκοπία μίας μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία. Σύμφωνα με τη Nomura, στην περίπτωση που επαληθευτεί το εν λόγω σενάριο, οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες θα καταστούν αφερέγγυες και η ΕΚΤ δεν θα μπορεί πια να τις χρηματοδοτήσει.
Τη λιγότερο πιθανή εκδοχή αποτελεί το τρίτο σενάριο της Nomura, σύμφωνα με το οποίο θα επέλθει μια σταδιακή διάλυση της ευρωζώνης, το οποίο παρομοιάζεται με το «ξεφλούδισμα κρεμμυδιού». Δηλαδή, οι αδύναμες χώρες θα αποχωρούν διαδοχικά από το ευρώ, ώσπου να παραμείνουν μονάχα οι χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης. Ωστόσο, το σενάριο αυτό είναι απίθανο να επαληθευτεί, καθώς όταν η διαδικασία αποχώρησης από το ευρώ φτάσει σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, η κατάσταση θα ξεφύγει από τον έλεγχο και η ευρωζώνη θα βρεθεί και πάλι μπροστά σε μία εξέλιξη τύπου big bang, από την οποία δεν θα μείνουν ανεπηρέαστες οι χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης