Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Κατάρ κλιμακώνει την εμπορική διαμάχη με τα ΗΑΕ - Ζητά από τον ΠΟΕ να επέμβει

Το Κατάρ κλιμακώνει την εμπορική διαμάχη με τα ΗΑΕ - Ζητά από τον ΠΟΕ να επέμβει
Σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ τα ΗΑΕ μπορούν να απορρίψουν το πρώτο αίτημα του Κατάρ, στην ομάδα επίλυσης διαφορών
Το Κατάρ ζήτησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) να συγκροτήσει μια ομάδα για να αποφανθεί σχετικά με την εμπορική διαμάχη με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως αναφέρει το εμιράτο σε έγγραφο που δημοσίευσε ο ΠΟΕ την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017, κλιμακώνοντας μια καταγγελία που υπέβαλε στον ΠΟΕ τον Ιούλιο του 2017.
Η αρχική καταγγελία, η οποία περιελάμβανε επίσης το Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία, έδωσε ένα διάστημα διάρκειας 60 ημερών, για να διευθετηθεί το θέμα με συνομιλίες, χωρίς να εμπλακούν δικαστήρια.
Ωστόσο, στις 10 Αυγούστου 2017, το Κατάρ έλαβε μια ανακοίνωση από τον πρόεδρο του οργάνου επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, σύμφωνα με την οποία τα ΗΑΕ δεν θα συμμετάσχουν σε διαβουλεύσεις με το Κατάρ.
"Ως αποτέλεσμα της άρνησης των ΗΑΕ να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις με το Κατάρ, η διαφορά δεν έχει επιλυθεί", ανέφερε το έγγραφο.
Το έγγραφο δεν ανέφερε τη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν και δεν ήταν άμεσα σαφές, εάν το Κατάρ θα ζητούσε επίσης την εκδίκαση των καταγγελιών του εναντίον των χωρών αυτών.
Οι χώρες αυτές διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ - ένας σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου παγκοσμίως, που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή - στις 5 Ιουνίου 2017, κατηγορώντας το ότι χρηματοδοτούν τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία και συνάπτουν σχέσεις με το Ιράν, τον περιφερειακό εχθρό τους.
Είχαν προηγουμένως πει στον ΠΟΕ, ότι θα αναφέρουν την εθνική ασφάλεια για να δικαιολογήσουν τις ενέργειές τους κατά του Κατάρ, χρησιμοποιώντας μια αμφιλεγόμενη και σχεδόν άνευ προηγουμένου εξαίρεση, που επιτρέπεται βάσει των κανόνων του ΠΟΕ.
Η εκδίκαση της διαφοράς δεν ενεργοποιείται αυτόματα.
Σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ, τα ΗΑΕ μπορούν να απορρίψουν το πρώτο αίτημα του Κατάρ, στην ομάδα επίλυσης διαφορών, οπότε το Κατάρ πρέπει να ζητήσει δύο συνεδριάσεις του οργάνου επίλυσης διαφορών πριν από την ίδρυση ομάδας.
Το Κατάρ δήλωσε ότι θα κάνει το πρώτο αίτημα κατά την επόμενη συνεδρίαση στις 24 Οκτωβρίου 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης