Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Δεν θα υπάρξει συμφωνία για τη Βασιλεία ΙΙΙ αυτό το σαββατοκύριακο (14-15/10)

Reuters: Δεν θα υπάρξει συμφωνία για τη Βασιλεία ΙΙΙ αυτό το σαββατοκύριακο (14-15/10)
Σύμφωνα με τις πηγές του «Reuters», η Γαλλία αρνείται να υποστηρίξει έναν συμβιβασμό σχετικά με τους νέους κανόνες, εκτός και εάν πληρούνται και άλλες προϋποθέσεις
Οι παγκόσμιες τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία αυτό το σαββατοκύριακο (14-15/10) για την ολοκλήρωση των κανόνων που θα διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα έχουν αρκετά κεφάλαια για να αντεπεξέλθουν σε μια κρίση, όπως μεταδίδει το «Reuters», επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους κεντρικών τραπεζών.
Η Επιτροπή της Βασιλείας θέλει να ολοκληρώσει τη συμφωνία της «Βασιλείας ΙΙΙ», ένα σύνολο κανόνων που άρχισε να γράφει στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία.
«Δεν έρχεται καμία συμφωνία», ανέφερε ένας από τους κεντρικούς τραπεζίτες στο περιθώριο των συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με τις πηγές του «Reuters», η Γαλλία αρνείται να υποστηρίξει έναν συμβιβασμό σχετικά με τους νέους κανόνες, εκτός και εάν πληρούνται και άλλες προϋποθέσεις.
Το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας Βασιλείας ΙΙΙ εφαρμόζεται ήδη από τις τράπεζες, αλλά ένα βασικό εμπόδιο παραμένει στην ολοκλήρωσή της.
Η Βασιλεία προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με ένα «ανώτατο όριο» που θα περιόριζε τον βαθμό στον οποίο οι κεφαλαιακές απαιτήσεις μιας τράπεζας, με βάση το μοντέλο κινδύνου που η ίδια χρησιμοποιεί, μπορεί να αποκλίνουν από τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζονταν βάσει ενός πιο συντηρητικού μοντέλου που θα έθεταν οι ρυθμιστικές αρχές.
Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν «δει» μεγάλες διακυμάνσεις όσον αφορά στο μέγεθος των τραπεζικών κεφαλαίων που προορίζονται για την κάλυψη των ίδιων κινδύνων, στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό στον κλάδο.
Ένας Γάλλος αξιωματούχος με γνώση των συνομιλιών δήλωσε στο «Reuters» ότι η Γαλλία δεν είναι η μόνη που αρνείται και ότι πρέπει επίσης να επιτευχθεί συμφωνία και σε άλλα ζητήματα, όπως το να αναγκάζονται οι τράπεζες να συμμορφώνονται έγκαιρα με τους νέους κανόνες.
«Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η αναθεώρηση της δραστηριότητας trading, την οποία οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν θα εφαρμόσουν εν αναμονή της αναθεώρησης.
Οι ΗΠΑ πρέπει να ενταχθούν πλήρως στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της αγοράς», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης