Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Τα κόστη των ευρωπαϊκών τραπεζών αυξάνονται - Παρά την μείωση προσωπικού και υποκαταστημάτων

tags :
Moody's: Τα κόστη των ευρωπαϊκών τραπεζών αυξάνονται - Παρά την μείωση προσωπικού και υποκαταστημάτων
Παρά τη μείωση των υποκαταστημάτων κατά 18% από το 2010, οι συνολικές δαπάνες αυξήθηκαν ετησίως κατά 1,2% από το 2010 έως το 2016 στις τράπεζες της ζώνης του ευρώ
Τα λειτουργικά κόστη των ευρωπαϊκών τραπεζών συνεχίζουν να αυξάνονται, καθώς το υψηλότερο κόστος που προκαλείται από τις νέες ρυθμίσιες αλλά και τις αναδιαρθρώσεις, αντισταθμίζει την εξοικονόμηση κόστους που επιτυγχάνεται με τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων και της μείωσης των υποκαταστημάτων αναφέρει η Moody's σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα (16/10).
Η έκθεση με τίτλο, "Τράπεζες: η μείωση του κόστους των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν έχει ακόμη αποφέρει καρπούς" ("Banking: European banks' cost-cutting has yet to bear fruit), τονίζει ότι "οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν συνεχή μείωση των εσόδων και αναμένουμε από τον κλάδο να παραμείνει υπό πίεση για να βρεθεί εξοικονόμηση κόστους", δήλωσε ο Nick Hill, Διευθύνων Σύμβουλος της Moody's Investors Service.
"Μέχρι στιγμής, οι μειώσεις προσωπικού και υποκαταστημάτων δεν έχουν οδηγήσει σε σημαντικές οικονομίες κλίμακος".
Παρά τη μείωση των υποκαταστημάτων κατά 18% από το 2010, οι συνολικές δαπάνες αυξήθηκαν ετησίως κατά 1,2% από το 2010 έως το 2016 στις τράπεζες της ζώνης του ευρώ.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλότερες διοικητικές δαπάνες, πιθανώς λόγω πρόσθετων ρυθμιστικών εξόδων, καθώς και υψηλότερων νομικών δαπανών.
Ταυτόχρονα, η κερδοφορία στις ευρωπαϊκές και βρετανικές τράπεζες έχει υποχωρήσει από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και η απόδοση του δείκτη ROTE έχει βρεθεί σε μονοψήφιο νούμερο από το 2007.
Προηγουμένως οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν επιδοτήσεις ROTE άνω του 20%.
Επομένως, οι τράπεζες είναι πλέον λιγότερο αποτελεσματικές στα περισσότερα τραπεζικά συστήματα της ζώνης του ευρώ.
Ο λόγος κόστος προς έσοδα στις τράπεζες στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά σχεδόν 7%, κατά μέσο όρο στο 68% μεταξύ 2010 και 2016.
Στην Ευρώπη, τα τραπεζικά συστήματα στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία και τη Σουηδία έχουν δείξει σημάδια βελτίωσης.
Οι γαλλικές, ιταλικές, γερμανικές και αυστριακές τράπεζες έχουν σημειώσει μικρότερη πρόοδο στην μείωση του προσωπικού και των υποκαταστημάτων.
Η πρόκληση της μείωσης του κόστους υα συνεχιστεί για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, παρά την οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη, καθώς οι πιέσεις των περιθωρίων επιτοκίου συνεχίζονται.
Ο ρυθμός περαιτέρω συρρίκνωσης του κλάδου μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων θα επιταχυνθεί.
Η σχέση μεταξύ κλίμακας και αποτελεσματικότητας είναι χαμηλή, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να εξετάσουν περαιτέρω την εσωτερική τους λειτουργία για να επιτύχουν μείωση του λειτουργικού κόστους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης