Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μυτιληναίος - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Οι διαψεύσεις, ο φόβος των ανταγωνιστών και η τυχόν σύμπραξη με εντυπωσιακά μεγέθη

Μυτιληναίος - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Οι διαψεύσεις, ο φόβος των ανταγωνιστών και η τυχόν σύμπραξη με εντυπωσιακά μεγέθη
Η σύνθετη μετοχική δομή του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η συμπληρωματικότητα των δύο ομιλιών και το πεδίο ανάπτυξης στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας
Η ξαφνική ανακίνηση ζητήματος περί πώλησης μεριδίου της Τέρνα Ενεργειακή και της Ήρων στον όμιλο Μυτιληναίου μπορεί να διαψεύστηκε και από τις δύο πλευρές αλλά παρά τις διαψεύσεις η αγορά αναστατώθηκε έστω και για το ενδεχόμενο να συζητούν οι δύο μεγάλοι όμιλοι μεταξύ τους.
Η μεν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πάντως  διαψεύδει ότι συνομιλεί για πώληση μεριδίου των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Ήρων η δε Μυτιληναίος επισημαίνει ότι το δημοσίευμα που αφορά στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι απολύτως αναληθές.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο συγχώνευσης.
Η «διαφορετικότητα» των διαψεύσεων μπορεί να αποτελεί και ζήτημα οπτικής γωνίας και διατύπωσης των εταιριών αλλά προκειμένου να υπάρξει ανάλυση του τι πιθανότητες υπάρχουν για τέτοιου είδους εξέλιξη θα πρέπει να ληφθούν υπό όψιν τα δεδομένα που υπάρχουν για τις εταιρίες.
Κατ αρχήν η Τέρνα Ενεργειακή έχει τεράστιο χαρτοφυλάκιο στις ΑΠΕ (κυρίως αιολικά πάρκα) περίπου οκταπλάσιο του ομίλου Μυτιληναίος και δεν έχει συμμετοχή στον Ήρων όπου μέτοχος είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.  Και οι δύο εταιρίες έχουν ισχυρή παρουσία για τα δεδομένα της αγοράς που μόλις άνοιξε στην πώληση Ηλεκτρικής Ενέργειας με μερίδιο που ξεπερνά για την κάθε μία το 3% διευρυνόμενο σταθερά και αθροιστικά αγγίζει και ξεπερνά το 7%.
Ταυτόχρονα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ελέγχεται από τον κ. Περιστέρη κατά ποσοστό 21,71%, κατά 41% από τη ΓΕΚ Τέρνα και κατά 9,4% από το fund York Capital.  Σε ότι αφορά στις μονάδες ΗΡΩΝ Ι και ΗΡΩΝ ΙΙ η μεν πρώην ελέγχεται κατά 50% από την γαλλική ENGIE και κατά 50% από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η δεύτερη κατά 50% από τη γαλλική Engie , κατά 25% από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και κατά 25% από την Qatar Petroleum.
Η York Capital είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 17,3% ενώ οι κ.κ. Περιστέρης και Κάμπας κατέχουν αθροιστικά το 24%.
Υπό τις παραπάνω συνθήκες καθίσταται σαφές ότι η μετοχική δομή του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι σύνθετη και οι όποιες κινήσεις γίνουν θα πρέπει να ξεκινήσουν από τους κ.κ. Περιστέρη και Κάμπα. Και είναι προφανές ότι η συνεργασία με τους εταίρους είναι ιδιαίτερα στενή στις μονάδες Ήρων γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Ωστόσο είναι προφανές από τη μετοχική σύνθεση του ομίλου ΓΕΚ η συμμετοχή μεγάλων ομίλων στο μετοχικό κεφάλαιο της μητρικής και των θυγατρικών αποτελεί σαφή ένδειξη εμπιστοσύνης και μεγάλων θεσμικών επενδυτών και μεγάλων επενδυτών του ενεργειακού κλάδου.
Η μόνη περίπτωση που θα είχε ενδιαφέρον για τους δύο ανταγωνιστές ομίλους είναι η σύμπραξη που θα δημιουργούσε τερατώδη μεγέθη για τα ελληνικά δεδομένα στις ΑΠΕ, την παραγωγή από μονάδες ΣΥΗΘΑ, τα μεγάλα έργα EPC, την παραγωγή Αλουμινίου, τις κατασκευές,  τη διαχείριση απορριμμάτων αλλά κυρίως την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας όπου οι προοπτικές κερδοφορίας είναι ιδιαίτερα υψηλές ειδικά όταν υπάρχει παραγωγική βάση.
Μπορεί όμως να συμβαίνει κάτι τέτοιο μέσω διαρροών;
Ή οι διαρροές έχουν ως στόχο να μην προχωρήσει η όποια τυχόν συζήτηση θα μπορούσε να διεξαχθεί δεδομένου ότι άλλοι ανταγωνιστές έρχονται σε δυσχερή θέση αν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη;
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι τόσο ο όμιλος Μυτιληναίου όσο και ο όμιλος της ΓΕΚ έχουν τέτοια μεγέθη που μια συζήτηση μεταξύ τους θα μπορούσε να γίνει επί ίσοις όροις δεδομένου ότι οι δύο όμιλοι και συμπληρωματικότητα έχουν και μπορούν να πετύχουν μεγάλες οικονομίες κλίμακος σε μια περίοδο όπου ειδικά στην ενέργεια ανοίγονται σημαντικά πεδία ανάπτυξης εν όψει της πώλησης πελατών και λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Η εικόνα των δύο εταιριών όπως παρουσιάζεται παρακάτω έρχεται να καταδείξει τη συμπληρωματικότητα που υπάρχει ειδικά στις κατασκευές και την ενέργεια. Η Μυτιληναίος αποτελεί ισχυρό παίκτη στον κλάδο των Έργων EPC (Engineering – Procurement – Construction εκτελώντας έργα στις αγορές της Ευρώπης, Τουρκίας, Μέσης Ανατολής, Ασίας και Βόρειας Αφρικής Ταυτόχρονα η Εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στον χώρο της Μεταλλουργίας μέσω της επωνυμίας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, που αποτελεί τον μεγαλύτερο καθετοποιημένο παραγωγό αλουμινίου και αλουμίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει εξάλλου και η ολοένα αυξανόμενη δραστηριοποίηση στη ναυτιλία η οποία αφορά μέχρι στιγμής σε πλοία ξηρού φορτίου αξίας 35,8 εκατ. ευρώ που αγοράστηκαν από ίδια κεφάλαια. Παράλληλα σχεδιάζονται νέες αγορές ύψους € 64,7 εκατ. που επίσης θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια ώστε να μειωθεί η έκθεση στις μεταβολές της ναυλαγοράς και να καλύπτονται οι μεταφορικές ανάγκες του Αλουμινίου.
Στον κλάδο της ενέργειας πέρα από την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας έχει παραγωγική δυναμικότητα άνω των 1,2 GW και μάλιστα καθετοποιημένη καθώς η Μυτιληναίος δραστηριοποιείται και στην εμπορία φυσικού αερίου.
Ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα δραστηριοποιείται στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα με ανεκτέλεστο υπόλοιπο που αγγίζει τα 2 δις ευρώ, στο σκέλος των συμβάσεων παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων, στις ΑΠΕ με εγκατεστημένη ισχύ άνω των 800 MW, στη θερμική ενέργεια με τις δύο μονάδες ΗΡΩΝ ισχύος 600 MW περίπου, στη διαχείριση απορριμμάτων όπου έχει ήδη λάβει το έργο διαχείρισης απορριμμάτων της Πελοποννήσου μέσω σύμβασης παραχώρησης ύψους 154 εκ ευρώ, στα ορυχεία μέσω της εξόρυξης λευκόλιθου και το real estate.  

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης