FAZ: Ανοίγει η ΠΓΔΜ τη βαλκανική οδό - Προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την Αθήνα

FAZ: Ανοίγει η ΠΓΔΜ τη βαλκανική οδό - Προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την Αθήνα
Θέλει να προσεγγίσει την Ελλάδα με την ελπίδα ότι η Αθήνα θα άρει το βέτο εναντίον την ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
Για τον σχολιαστή της Frankfurter Allgemeine Zeitung η στήριξη που έδωσαν οι ψηφοφόροι της ΠΓΔΜ στο κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Z. Zaev, ακόμη κι αν επρόκειτο για δημοτικές εκλογές, προσλαμβάνει μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι η εκλογική αναμέτρηση ήταν κάτι περισσότερο από ανάδειξη δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.
Επρόκειτο για τη μελλοντική πορεία της ίδιας της χώρας.
Σε περίπτωση που το συντηρητικό VMRO του N. Gruevski, έβγαινε πιο ισχυρό, θα ισοδυναμούσε με ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση επιστροφής του στην εξουσία.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν φαίνεται να είναι πιθανό, σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει ότι τώρα για τη κυβέρνηση συνασπισμού με το αλβανικό κόμμα DUI ξεκινά η πραγματική δουλειά.
«Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της χώρας Zaev θέλει να προσεγγίσει την Ελλάδα με την ελπίδα ότι η Αθήνα θα άρει το βέτο εναντίον την ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και δεν θα συνεχίσει να μπλοκάρει άλλο την έναρξη προενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ», υπογραμμίζει ο γερμανός δημοσιογράφος.
«Και για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Ελλάδας, η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να άρει ορισμένες αποφάσεις της προηγούμενης υπό τον Gruevski, που εξελήφθησαν από την Ελλάδα ως ιδιαίτερα προκλητικές, όπως η ονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων 'Μέγας Αλέξανδρος' που για τον ελληνικό λαό θεωρείται σφετερισμός της ιστορίας του».  
Η γερμανική εφημερίδα προβάλλει μέσα από την ισχυροποίηση της νέας κυβέρνησης Zaev μιαν άλλη διάσταση που αφορά στο προσφυγικό και το κλείσιμο του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου, διερωτώμενη «εάν ο νέος ισχυρός άνδρας των Σκοπίων θα ήταν διατεθειμένος να αποσυναρμολογήσει το συρματόπλεγμα που προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση στην Αθήνα».
«Όταν χτίζοντας το συρματόπλεγμα ο Gruevski, επιδαψίλευε ανοιχτούς επαίνους από τη Βιέννη και τη Βουδαπέστη και συγκαλυμμένη επιδοκιμασία από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι τότε στην αντιπολίτευση Σοσιαλδημοκράτες υποστήριζαν ότι τα τείχη δεν αποτελούν απάντηση στα προσφυγικά κύματα του 21ο αιώνα, την ώρα που η εποχή των τειχών γενικότερα στην Ευρώπη έχει παρέλθει.
Παίρνοντας αυτό ως βάση πολιτικοί από το αντιπολτευόμενο κόμμα VMRO υποστηρίζουν σε παρασκηνιακές συζητήσεις ότι η Ευρώπη θα αντιληφθεί τι σημαίνει αλλαγή πολιτικής σκυτάλης στα Σκόπια: το άνοιγμα της βαλκανικής οδού» συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα προσθέτοντας ότι η κατάσταση βορειότερα, όπως στη Σερβία, δεν είναι η ίδια με το 2015.
Σε κάθε περίπτωση η στήριξη που έδωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας V. Orban Όρμπαν στον Gruevski, πριν τις δημοτικές εκλογές, αποκαλώντας τον «τη μόνη ελπίδα για να γίνει η ΠΓΔΜ μέλος της ΕΕ» δεν έπιασε τόπο.
Ούτε οι έπαινοί του και η διαρκής στήριξη στο πρόσωπό του επειδή έχτισε «τείχος με την Ελλάδα και έτσι έκλεισε τον βαλκανικό δρόμο».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS