Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Οι ηγέτες της ΕΕ θα συμφωνήσουν σε μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων την Παρασκευή (20/10)

Reuters: Οι ηγέτες της ΕΕ θα συμφωνήσουν σε μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων την Παρασκευή (20/10)
Η «Ατζέντα των Ηγετών» καθορίζει ένα χρονοδιάγραμμα για τις συζητήσεις για τη μετανάστευση, την άμυνα, τον προϋπολογισμό, και την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης
Σε μία ατζέντα έως τα μέσα του 2019, όπου θα περιγράφουν λεπτομερώς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης διάφορων αλλαγών στο μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης μιας βαθύτερης ενοποίησης στην Ευρωζώνη, αναμένεται να συμφωνήσουν την Παρασκευή (20/10/2017) οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να ενδυναμωθεί η Ένωση για μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.
Όπως μεταδίδει το «Reuters», η λεγόμενη «Ατζέντα των Ηγετών» καθορίζει ένα χρονοδιάγραμμα για τις συζητήσεις για τη μετανάστευση, την άμυνα, τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό, τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το εμπόριο, τις ανώτατες θέσεις εργασίας στην ΕΕ και την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.
Οι συζητήσεις εμπνεύστηκαν από τον γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, ο οποίος παρουσίασε τον περασμένο μήνα το φιλόδοξο όραμά του για την ανανέωση της Ευρώπης, ως αντίβαρο στις αρνητικές επιπτώσεις της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ το 2019, δήλωσαν αξιωματούχοι στο «Reuters».
Ωστόσο, οι ιδέες του Macron δίνουν μεγάλη έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρωζώνης, κάτι που, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι αξιωματούχοι, δημιουργεί τον κίνδυνο αποξένωσης των οκτώ υπόλοιπων μελών της ΕΕ.
Σύμφωνα με την ατζέντα τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και την ολοκλήρωση της τραπεζικής τους ένωσης σε μια Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ στα μέσα Δεκεμβρίου.
Μεταξύ των βασικών ιδεών για μια βαθύτερη ενοποίηση της Ευρωζώνης είναι ένας ξεχωριστός προϋπολογισμός της Ευρωζώνης, τον οποίο θα διαχειρίζεται ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος ενώπιον ενός κοινοβουλίου της Ευρωζώνης.
Υπάρχουν επίσης ιδέες μετασχηματισμού του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, τη δημιουργία ενός συστήματος ασφάλισης για την ανεργία στην Ευρωζώνη ή ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης, καθώς και τη δημιουργία ενός μηχανισμού κρατικής αφερεγγυότητας.
Το ημερολόγιο ορίζει τη Σύνοδο Κορυφής της 28-29ης Ιουνίου του 2018 ως το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με τέτοιες μεταρρυθμίσεις.
Για να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, οι ηγέτες πρέπει να συμφωνήσουν ότι το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης είναι το οικονομικό στήριγμα έκτακτης ανάγκης του ενιαίου ταμείου εξυγίανσης τραπεζών, σε περίπτωση που εξαντληθούν τα χρήματα.
Αυτό θα μπορούσε να συμφωνηθεί ήδη τον Δεκέμβριο, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ωστόσο, το βασικό στοιχείο εξακολουθεί να είναι ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο για την προστασία των καταθέσεων, κάτι που είναι πιθανότερο να είναι πιο δύσκολο να συμφωνηθεί, δεδομένης της αντίθεσης της Γερμανίας, η οποία φοβάται ότι το τραπεζικό της σύστημα θα μπορούσε να καλείται να καλύπτει τους καταθέτες των τραπεζών που καταρρέουν σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Το ημερολόγιο καθορίζει την 21-22α Μαρτίου του 2019, μια εβδομάδα πριν από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ως το χρονικό σημείο κατά το οποίο οι ηγέτες θα πρέπει να λάβουν περαιτέρω αποφάσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης