Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Οι μισοί Βρετανοί ενήλικες κατεφεύγουν στο δανεισμό επειδή είναι «οικονομικά ευάλωτοι»

FT: Οι μισοί Βρετανοί ενήλικες κατεφεύγουν στο δανεισμό επειδή είναι «οικονομικά ευάλωτοι»
Η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της BoE προειδοποίησε επανειλημμένα για φούσκα στα καταναλωτικά δάνεια και τις συνέπειες της αύξησης των επιτοκίων για τους καταναλωτές
Οι μισοί από τους ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι οικονομικά ευάλωτοι, μην μπορώντας να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε δανεισμό από φίλους και την οικογένειά τους για να τα βγάλουν πέρα, σύμφωνα με έκθεση.
Σε μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017, η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) ανέφερε ότι 25,6 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι δυνητικά «οικονομικά ευάλωτοι», με πολλούς καταναλωτές να αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας έλλειψης πρόσβασης στο διαδίκτυο ή της υπερανάληψης.
Η έκθεση, η οποία βασίζεται σε μια έρευνα 13.000 ενηλίκων που διεξήχθη μεταξύ Ιανουάριο και Απρίλιο του 2017, αποκάλυψε ότι άλλα 4,1 εκατομμύρια άτομα, συνήθως ηλικίας 25 έως 34 ετών, βρίσκονται ήδη σε "σοβαρή οικονομική δυσκολία", επειδή αδυνατούσαν να πληρώσουν λογαριασμούς σε τρεις ή περισσότερους από τους τελευταίους έξι μήνες.
Η FCA εντόπισε ένα αυξανόμενο "χάσμα πλούτου" μεταξύ των νέων και των ηλικιωμένων στη Βρετανία, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα περισσότεροι νέοι να αντιμετωπίζουν προβλήματα με χρέη.
Η ρυθμιστική αρχή ανησυχεί ιδιαίτερα για τον αριθμό των καταναλωτών σε πιστωτικά προϊόντα υψηλού κόστους, όπως τα καταναλωτικά δάνεια και τα στεγαστικά.
Η FCA δήλωσε ότι το 75% των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάποιο είδος καταναλωτικού δανείου, όπως πιστωτικές κάρτες, κάρτες καταστημάτων και δάνεια, ενώ 3,1 εκατ. άνθρωποι γράφτηκαν για κάποιο πιστωτικό προϊόν υψηλού κόστους τους τελευταίους 12 μήνες.
Τα στοιχέια της FCA έρχονται, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.
Το 17% των νοικοκυριών που ερωτήθηκαν από τη ρυθμιστική αρχή, δήλωσαν ότι θα αγωνιστούν εάν η μηνιαία υποθήκη ή το ενοίκιο τους αυξηθεί κατά λιγότερο από 50 λίρες.
Η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της BoE προειδοποίησε επανειλημμένα για φούσκα στα καταναλωτικά δάνεια και τις συνέπειες της αύξησης των επιτοκίων για τους καταναλωτές.
Προειδοποίησε τις τράπεζες για επιπλέον κεφάλαια ύψους 10 δισ. λιρών για να προστατευτούν από τυχόν απώλειες από την καταναλωτική πίστωση.
Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε επίσης ότι πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν αν η σύνταξή τους ήταν καθορισμένη εισφορά ή καθορισμένο όφελος ή ότι υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για την πρόσβαση στις συντάξεις τους.
Άλλοι δεν γνώριζαν τι συμπεριλήφθηκε στα ασφαλιστήρια συμβόλαια των αυτοκινήτων τους.
Η FCA πραγματοποίησε την έρευνα που οδήγησε στην έκθεση της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου 2017, σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί ο αριθμός των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου που κατέχουν ένα από τα 70 διαφορετικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα.
Η έκθεση δίνει μια πρωτοφανή ματιά στο πώς οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο βλέπουν τα οικονομικά προϊόντα και τις υπηρεσίες.
Για παράδειγμα, 10 χρόνια μετά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, μόνο τέσσερα στα δέκα άτομα έχουν εμπιστοσύνη στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης