Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αδύναμη η ποιότητα ενεργητικού και κεφαλαίων των πορτογαλικών τραπεζών

Moody's: Αδύναμη η ποιότητα ενεργητικού και κεφαλαίων των πορτογαλικών τραπεζών
Η Moody's διατηρεί σταθερό το outlook του πορτογαλικού τραπεζικού συστήματος
Σταθερό (stable) διατηρεί η Moody's το outlook του πορτογαλικού τραπεζικού συστήματος, αντανακλώντας την αξιολόγηση του οίκου αξιολόγησης ότι, παρά την αύξηση της ανάπτυξης, η ποιότητα ενεργητικού και κεφαλαίου θα παραμείνει σταθερή αλλά αδύναμη.
Το outlook εκφράζει την προσδοκία της Moody's σχετικά με το πως θα εξελιχθεί η φερεγγυότητα των τραπεζών τους επόμενους 12 με 18 μήνες.
«Το σταθερό outlook του πορτογαλικού τραπεζικού συστήματος αντικατοπτρίζει την άποψη μας ότι ενώ η οικονομική ανάπτυξη θα οδηγήσει σε ήπια πτώση των προβληματικών δανείων των τραπεζών, το ύψος των NPLs θα παραμείνει υψηλό» επισημαίνει η Maria Vinuela αναπληρωτής αντιπρόεδρος της Moody's.
Όπως σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, η Moody's αναμένει ότι το λειτουργικό περιβάλλον για τις πορτογαλικές τράπεζες θα βελτιωθεί κατά την περίοδο του outlook, καθώς οι αυξημένες επενδύσεις και οι εξαγωγές οδηγούν σε σταθερή αύξηση του ΑΕΠ, συνοδευόμενη από μείωση της ανεργίας.
Όμως, ενώ το ύψος των προβληματικών δανείων των πορτογαλικών τραπεζών θα μειωθεί με μέτριο ρυθμό, θα παραμείνει υψηλό με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Στο τέλος του Ιουνίου του 2017, ο δείκτης NPLs του τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΒΑ, έφτασε στο 17,5%, από 20,1% ένα χρόνο πριν, αλλά παραμένει πολύ υψηλότερο από το 4,5% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ.
Ομοίως, τα κεφάλαια των τραπεζών θα παραμείνουν πιο αδύναμα σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Ειδικότερα, ο δείκτης CET1 ανήλθε σε 11,5% στα τέλη Ιουνίου του 2017, κάτω από το 14% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ.
Ωστόσο, οι πορτογαλικές τράπεζες βελτίωσαν τη χρηματοδότηση τους και τη θέσεις ρευστότητας τα τελευταία χρόνια, βοηθούμενες από την απομόχλευση, μια ανθεκτική καταθετική βάση και την ασθενέστερη ζήτηση δανείων.
Η Moody's δεν προβλέπει αύξηση της ζήτησης νέων πιστώσεων το 2018 και αναμένει ότι η συνεχιζόμενη απομόχλευση θα επιφέρει περαιτέρω βελτιώσεις στις θέσεις χρηματοδότησης των τραπεζών.
Παράλληλα, και η κερδοφορία των τραπεζών θα παραμείνει σταθερή κατά την ίδια περίοδο.
Αν και το cost of risk θα υποχωρήσει καθώς οι ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες μειώνουν τη δημιουργία νέων προβληματικών δανείων, αυτό θα αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό από την ασθενέστερη βασική κερδοφορία λόγω υποτονικών επιχειρηματικών όγκων και χαμηλών επιτοκίων.
Τέλος, οι υποθέσεις της Moody's σχετικά με το βαθμό στήριξης που θα παράσχει η πορτογαλική κυβέρνηση στις προβληματικές τράπεζες δεν έχει αλλάξει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης