Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βρυξέλλες: «Ακόμη δεν λάβαμε νεότερα στοιχεία πληρωμών για τα ληξιπρόθεσμα χρέη της Ελλάδος» - Κρίσιμο EWG στις 26/10

Βρυξέλλες: «Ακόμη δεν λάβαμε νεότερα στοιχεία πληρωμών για τα ληξιπρόθεσμα χρέη της Ελλάδος» - Κρίσιμο EWG στις 26/10
Μέχρι στιγμής, η ελληνική πλευρά έχει καλύψει μόλις 15 από τα 95 προαπαιτούμενα, ενώ ορθάνοιχτα παραμένουν κρίσιμα ζητήματα, όπως: οι ριζικές αλλαγές στο Δημόσιο, οι παρεμβάσεις στα εργασιακά και στον συνδικαλιστικό νόμο
Με την ψυχή στο στόμα τρέχει η κυβέρνηση για να μην χάσει την δεύτερη υποδόση των 800 εκατ. για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που θα εξεταστεί στο EuroWorking Group της 26ης Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές οι Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμη λάβει τα στοιχεία με τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου μολονότι σήμερα έληγε η προθεσμία που είχε στην διάθεση της η Αθήνα.
Σε αυτό το πλαίσιο καταβάλλεται προσπάθεια τα στοιχεία αυτά να συγκεντρωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο και να σταλούν το πρωί της Δευτέρας στους θεσμούς ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο για την χώρα που είναι η απώλεια αυτών των χρημάτων. Τα 800 εκατ. από την δεύτερη αξιολόγηση θα είναι διαθέσιμα για τη Ελλάδα ως τις 31Οκτωβρίου ενώ αν παρέλθει αυτή η ημερομηνία απαιτείται νέα έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης που απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM.
Η πίεση είναι στο μάξιμουμ για την κυβέρνηση η οποία από χθες αντιμετωπίζει τις επίμονες ερωτήσεις των τεχνικών κλιμακίων για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού δίνοντας έμφαση στους τομείς που παρουσιάζουν μεγάλη υστέρηση, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
Επίσης, ενόψει της άφιξης των επικεφαλής των δανειστών στη χώρα μας τη Δευτέρα οι  χαμηλόβαθμοι τεχνοκράτες των πιστωτών περνούν από το μικροσκόπιό τους όλα τα μεγάλα μέτωπα της τρίτης αξιολόγησης.
Μέχρι στιγμής, η ελληνική πλευρά έχει καλύψει μόλις 15 από τα 95 προαπαιτούμενα, ενώ ορθάνοιχτα παραμένουν κρίσιμα ζητήματα, όπως: οι ριζικές αλλαγές στο Δημόσιο, οι παρεμβάσεις στα εργασιακά και ιδίως στον συνδικαλιστικό νόμο, το «μαχαίρι» στα κοινωνικά επιδόματα, το περαιτέρω άνοιγμα των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, η μείωση των «κόκκινων» δανείων και η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.
Ενδεικτικό των μεγάλων καθυστερήσεων είναι ότι η κυβέρνηση έτρεχε μέχρι προχθές, για να επιδείξει πρόοδο σε εκκρεμείς μνημονιακές δεσμεύσεις, όπως η δημιουργία μηχανισμού ενιαίας είσπραξης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών υπό τη σκέπη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Ο εν λόγω μηχανισμός ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν σε διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Το 3ο Μνημόνιο προβλέπει ότι ο ενιαίος μηχανισμός είσρπαξης πρέπει να ενεργοποιηθεί το 2018, αλλά ο «οδικός χάρτης» με τα βήματα που θα οδηγήσουν μέχρι εκεί πρέπει να παρουσιαστεί πριν από το τέλος του έτους.
Μολονότι η πρώτη φάση της τρίτης αξιολόγησης προβλέπεται να διαρκέσει μόλις μία εβδομάδα, θα είναι καθοριστική για τη συνέχεια, διότι στα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν τώρα θα βασίσει η Κομισιόν τις φθινοπωρινές προβλέψεις της.
Οι προβλέψεις αυτές θα ανακοινωθούν στις 9 Νοεμβρίου και θα δείξουν πόσο απέχουν οι εκτιμήσεις των Ευρωπαίων από εκείνες του ΔΝΤ, το οποίο επιμένει ότι το 2018 θα επιτευχθεί πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ, άρα θα προκύψει «τρύπα» 2,35 δισ. ευρώ έναντι του στόχου του 3ου Μνημονίου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης