Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mises Institute: Η Ευρώπη δεν έχει τελειώσει με τα κινήματα ανεξαρτησίας και το πρόβλημα δημοκρατίας

Mises Institute: Η Ευρώπη δεν έχει τελειώσει με τα κινήματα ανεξαρτησίας και το πρόβλημα δημοκρατίας
Ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση της εκάστοτε κυβέρνησης σε περίπτωση τοπικού δημοψηφίσματος;
Ως την κορυφή του παγόβουνου χαρακτηρίζει ο Ryan McMaken της The Mises Institute την καταλανική κρίση και το δημοψήφισμα της χώρας για την ανεξαρτητοποίηση από την Ισπανία.
Πρόσφατα εξάλλου η New York Times έγραψε ότι τα κινήματα για μεγαλύτερη τοπική αυτονομία φαίνεται να εξαπλώνονται στην Ευρώπη.
Όπως η Καταλονία -και σε αντίθεση με τη Σκωτία- οι περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο στην Ιταλία είναι μεταξύ των πλουσιότερων περιοχών στέλνοντας τεράστια φορολογικά έσοδα στη Ρώμη.
Οι νότιες περιφέρειες της Ιταλίας, που είναι σημαντικά φτωχότερες από τις βόρειες, επωφελήθηκαν από τον βόρειο πλούτο από τότε που όλοι οι Ιταλοί αναγκάστηκαν να ανήκουν σε ένα εθνικό κράτος στα τέλη του 19ου αιώνα.
Αυτό δεν έχει ξεχαστεί από του Ιταλούς του Βένετου πολλοί εκ των οποίων συμμετείχαν σε δημοψήφισμα του 2014 για την κήρυξη της ανεξαρτησίας.
Φυσικά η ιταλική κυβέρνηση κήρυξε ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο.
Ωστόσο, η νέα προσπάθεια φαίνεται να επικεντρώνεται στη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων απαιτώντας περισσότερη τοπική αυτονομία.
Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με το στόχο της ενδεχόμενης ανεξαρτησίας, βέβαια, αν και μάλλον είναι ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα.

Φλαμανδική ανεξαρτησία;

Μια περιοχή που ακολουθεί μια σταδιακή προσέγγιση είναι φλαμανδική περιοχή του Βελγίου.
Οι καταστάσεις της Καταλονίας και της Σκωτίας έφεραν στο προσκήνιο τα ζητήματα απόσχισης στα αγγλόφωνα ΜΜΕ, αλλά δεν υπάρχει τίποτα νέο σχετικά με το Βέλγιο.
Η ένωση των γαλλόφωνων και των φλαμανδικών περιοχή χρονολογείται από το 1830 όταν οι βόρειες περιοχές του Βελγίου κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από την Ολλανδία.
Η προκύπτουσα ένωση που είναι γνωστή ως Βέλγιο δεν υπήρξε ποτέ απόλυτα άνετη, όπως σημειώνεται σε άρθρο της Chicago Tribune του 2007, που συνέκρινε το Βέλγιο με ένα δυσαρεστημένο και κουρασμένο παντρεμένο ζευγάρι.
Αυτές οι τελευταίες εξελίξεις κάνουν τα περιφερειακά κινήματα όπως εκείνο στην Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Το πρόβλημα δημοκρατίας

Ο πυρήνας όλων αυτών των θεμάτων παραμένει ένα αναπάντητο ερώτημα: Εάν η πλειοψηφία των ψηφοφόρων μιας περιφέρειας ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας ή μεγαλύτερης αυτονομίας, η ψηφοφορία θα γίνει σεβαστή από την κεντρική κυβέρνηση;
Εξάλλου, τα ευρωπαϊκά έθνη-κράτη επί δεκαετίες μιλάνε στον υπόλοιπο κόσμο για την θαυμάσια δημοκρατία και πώς πρέπει να κυριαρχήσει η «βούληση του λαού».
Σε εθνικό επίπεδο, απλώς θεωρείται ότι "η βούληση της πλειοψηφίας" είναι αυτό που παρέχει σε ένα κράτος το "δικαίωμα" να κυβερνάει τον πολίτη.
Αλλά αν η πλειοψηφία μιας συγκεκριμένης περιφέρειας ψηφίζει για απόσχιση από την κεντρική κυβέρνηση, όλη αυτή η συζήτηση για τη δημοκρατία και τη βούληση της πλειοψηφίας αγνοείται ξαφνικά;
Ο Ludwig von Mises, φυσικά, στο βιβλίο του Liberalism, υποστήριξε την ιδέα ότι οποιαδήποτε περιοχή, μέχρι το επίπεδο του χωριού, θα μπορέσει να αποκτήσει ανεξαρτησία με βάση το αποτέλεσμα ενός ελεύθερου δημοψηφίσματος.
Τα τελευταία χρόνια, οι αντίπαλοι των κινήσεων ανεξαρτησίας στην Ιταλία και την Ισπανία έχουν εκδηλώσει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται αυτές οι ψηφοφορίες και για το βαθμό στον οποίο η πλειοψηφία επιθυμεί πραγματικά την ανεξαρτησία.
Αυτά τα επιχειρήματα είναι καλά στο να αγοράσουν χρόνο, αλλά αγνοούν το κεντρικό πρόβλημα: εάν η Καταλονία διεξήγαγε ένα δίκαιο δημοψήφισμα και έλεγε ότι το 75% των ψηφοφόρων ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας, η ισπανική κυβέρνηση θα το επέτρεπε;
Τι γίνεται με παρόμοια κατάσταση στη βόρεια Ιταλία;
Είναι ένα δίλημμα, αλλά ούτε η ιταλική ούτε η ισπανική κυβέρνηση φαίνεται πρόθυμη να απαντήσει.
Έτσι, το πρόβλημα της δημοκρατίας στην Ευρώπη εξακολουθεί να υφίσταται.
Η δημοκρατία επιτρέπεται μόνο όταν δεν αποτελεί απειλή για το καθιερωμένο status quo για τα έθνη-κράτη;
Πρέπει η κεντρική κυβέρνηση να στέλνει τα στρατεύματα κατά των πολιτών και να καταστέλλει τα δημοψηφίσματα όταν οι πολίτες ψηφίζουν «λάθος»;
«Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα μόνο για την Ευρώπη, φυσικά.
Το μεγαλύτερο μέρος του "δημοκρατικού" κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και της Αμερικής, έχει παρόμοιο πρόβλημα» αναφέρεται στην ανάλυση του Mises Institute.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης