Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Οι τρεις βασικοί γεωπολιτικοί κίνδυνοι που μπορούν να πλήξουν σοβαρά τις αγορές

BlackRock: Οι τρεις βασικοί γεωπολιτικοί κίνδυνοι που μπορούν να πλήξουν σοβαρά τις αγορές
Σε μία περίοδο που οι αγορές είναι εξαιρετικά ήρεμες
Τους τρεις πιο απειλητικούς κινδύνους για τις αγορές αλλά και τη διεθνή οικονομία υπογραμμίζει σε έκθεσή της η BlackRock.
Όπως αναφέρει η κορυφαία στρατηγική αναλύτρια της BlackRock, Isabelle Mateos y Lago, οι αγορές μπορεί να εμφανίζονται ιδιαίτερα ήρεμες, αλλά αυτό δεν ισχύει για τη διεθνή γεωπολιτική κατάσταση.
Η αναλύτρια της BlackRock τονίζει ότι συνολικά υπάρχουν 10 βασικοί γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τις αγορές, με τρεις εξ αυτών να είναι οι περισσότερο επιθετικοί και να μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερο πλήγμα σε αγορές και οικονομία.
Πρόκειται για:

Διαπραγματεύσεις για τη NAFTA

O τέταρτος γύρος των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου Βορείου Αμερικής (North American Free Trade Agreement – NAFTA), με Μεξικό και Καναδά να μην αποδέχονται τις επιθετικές προτάσεις των ΗΠΑ.
Βέβαια, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν «πεθάνει» και θα συνεχιστούν στο Μεξικό τον Νοέμβριο.
Το βασικό σενάριο της BlackRock είναι ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2018 και μάλιστα με επιτυχία, αν και οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο μοιάζουν να μειώνονται λόγω και των επιθετικών δηλώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ.
Πάντως οι αγορές Καναδά και Μεξικού έχουν προεξοφλήσει ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων, κάτι το οποίο εάν δεν επαληθευθεί μπορεί να τις πλήξει σημαντικά.



Β. Κορέα


Η BlackRock αντιμετωπίζει τη Β. Κορέα και το πυρηνικό της πρόγραμμα ως μία μεγάλη απειλή για τη σταθερότητα στην Ασία, για την ασφάλεια των ΗΠΑ και για τον διεθνή πυρηνικό αφοπλισμό.
Στην έκθεση υποστηρίζεται ότι η πιθανότητα μίας ένοπλης σύγκρουσης έχει ενισχυθεί, με δεδομένο ότι η Β. Κορέα συνεχίζει την επιθετική της δραστηριότητα, αν και δεν αναμένεται ένας «ολικός πόλεμος», καθώς πέραν όλων των άλλων το κόστος θα είναι πολύ υψηλό και για τις δύο πλευρές.
Στο βασικό σενάριο της BlackRock οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την «πολιτική ειρηνικών πιέσεων», βρίσκοντας συναίνεση στην επιβολή κυρώσεων και αναγκάζοντας και την Κίνα να συμμετάσχει σε αυτές.




Αποδυνάμωση των σχέσεων ΗΠΑ και Κίνας


Αναμένεται ότι θα ενισχυθούν οι τριβές ΗΠΑ και Κίνας.
Πρόκειται για την κλασσική σύγκρουση μεταξύ μίας εν εξελίξει υπερδύναμης (Κίνα) με μία καθιερωμένη υπερδύναμη (ΗΠΑ).
Σε περίπτωση που το Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και ο πρόεδρος της χώρας Xi Jinping αποφασίσουν να υιοθετήσουν μία περισσότερο εθνικιστική ατζέντα, η κόντρα με τις ΗΠΑ σαφώς θα ενισχυθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης