Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Φέγγος (VERSAL): Το Χρηματιστήριο θέλει αντοχές και ψυχραιμία - Συνεχίζεται η έμφαση στα ομολογιακά προϊόντα

tags :
Φέγγος (VERSAL): Το Χρηματιστήριο θέλει αντοχές και ψυχραιμία - Συνεχίζεται η έμφαση στα ομολογιακά προϊόντα
Άρθρο του Κωνσταντίνου Β. Φέγγου, Προέδρου της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Το επιτόπιο τροχάδην του Γενικού Δείκτη συνεχίστηκε, εξουθενώνοντας τους αθλητές (traders), χωρίς να έχουμε σήματα πότε θα αρχίσει ο πραγματικός αγώνας.
Προς τα πάνω οι 760, 780 και 820 μονάδες γίνονται όλο και πιο ισχυρές αντιστάσεις, ενώ προς τα κάτω οι 747 και 720 μονάδες, δίνουν μια μικρή αίσθηση ασφάλειας, στους ενασχολούμενους με το Ελληνικό χρηματιστήριο.
Σημαντικό γεγονός της εβδομάδας, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και το παράδοξα αδελφικό κλίμα που προβλήθηκε.
Καμία ένταση, ούτε καν υπονοούμενο.  
Βοήθησαν φυσικά και τα 2,4 δισ. και η μακρόχρονη μίσθωση των βάσεων (χρησιμοποιήθηκε πληθυντικός) που ανέφερε ο Trump.  
Εκτός αν και αυτά είναι «αυταπάτη», αυτή τη φορά και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Σημαντικό σημείο του ταξιδιού, το γεγονός ότι η αποστολή δεν συνοδεύτηκε από Έλληνες επιχειρηματίες, γεγονός που παραπέμπει σε επιδίωξη της κυβέρνησης για άμεσες επενδύσεις των Ελληνοαμερικανών, χωρίς την διαμεσολάβηση του υπάρχοντος Ελληνικού επιχειρηματικού κατεστημένου. Από όσο γνωρίζω, αυτό ήταν εδώ και χρόνια απαίτηση ενός μέρους του Ελληνοαμερικάνικου λόμπι και δεν είχε μέχρι τώρα υιοθετηθεί.
Στην Ελλάδα τώρα, συνεχίζεται η έμφαση στα ομολογιακά προϊόντα, με τη Eurobank την Αττικής και πρόσφατα τη Jumboνα προχωρούν άμεσα σε εκδόσεις.
Οι προτροπές του κ. Στουρνάρα να επιταχύνουμε τη λύση των κόκκινων δανείων είναι επίσης σημαντικές, ενώ η Γ’Αξιολόγηση έχει αρχίσει, με συνεχείς προτροπές και υποσχέσεις για γρήγορο κλείσιμο.
Οι ελληνικές εταιρείες του χρηματο-οικονομικού τομέα, αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι σημαίνουν όλες αυτές οι νομοθετικές παρεμβάσεις που θα εφαρμοστούν μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 και πως αυτές θα αυξήσουν το κόστος, θα μειώσουν τα παραδοσιακά έσοδα και τον τρόπο που βλέπαμε τις επενδύσεις μέχρι σήμερα.
Αυτές είναι το CRS (Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών), το TRS (εφαρμογή της MiFIR για τις αναφορές που πρέπει να υποβάλλονται), η MiFID II (αλλαγή όλου του πλαισίου εποπτείας και λειτουργίας του τομέα), CSDR (αλλαγές στον τρόπο που καταγράφεται η περιουσία των επενδυτών) και άλλα ακρωνύμια στα Αγγλικά που είναι προφανές ότι δεν έχουν λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικές αγοράς.
Το φθινόπωρο, γίνεται όλο και πιο απαιτητικό σε αντοχές και ψυχραιμία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης