Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΝΥΤ: Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις για να ανακάμψει

ΝΥΤ: Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις για να ανακάμψει
Οι προβλέψεις μας για οικονομική ανάκαμψη βασίζονται στην υπόθεση ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων θα εφαρμοστεί ομαλά και σύμφωνα με το σχέδιο
Στην ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, σε συνέδριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, αναφέρεται δημοσίευμα των New York Times.
Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας εξαρτάται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπονται από το πρόγραμμα διάσωσης, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.
Η οικονομία της Ελλάδας ανακάμπτει μετά από μια βαθιά, πολυετή ύφεση και η ανάπτυξη αναμένεται να είναι θετική τα επόμενα δύο χρόνια, με προύπόθεση όμως την ταχεία ολοκλήρωση της επόμενης επανεξέτασης που πρόκειται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.
Η Τράπεζα της Ελλάδος προβάλλει οικονομική ανάπτυξη στο 2,4% το 2018 από περίπου 1,7% το 2017.
Ωστόσο, ο διοικητής, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι η πρόβλεψη εξαρτάται από τη διατήρηση του ρυθμού αλλαγής.
"Οι προβλέψεις μας για οικονομική ανάκαμψη βασίζονται στην υπόθεση ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων θα εφαρμοστεί ομαλά και σύμφωνα με το σχέδιο", δήλωσε σε συνέδριο.
Τα σχέδια μεταρρύθμισης της κυβέρνησης περιλαμβάνουν το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας στον ανταγωνισμό με την πώληση μονάδων του κύριου προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΗ, ενοποίηση των κρατικών συνταξιοδοτικών ταμείων σε ένα ενιαίο ταμείο και να καταστήσει αποτελεσματικότερο τον δημόσιο τομέα με την προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας.
Οι μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν τις προοπτικές της χώρας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ανέφερε ο Στουρνάρας.
Θα βελτιώσει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και θα συμβάλει στη μείωση του κόστους δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης.
Θα είναι επίσης απαραίτητο να καταστεί δυνατή η βιώσιμη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές μετά το πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισ. ευρώ, το τρίτο από το 2010, που λήγει τον Αύγουστο του επόμενου έτους.
"Οι εγχώριες αποταμιεύσεις δεν επαρκούν για την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας", ανέφερε ο Στουρνάρας.
"Ο μόνος τρόπος για να συνδεθεί το μεγάλο κενό επενδύσεων είναι να προσελκύσουμε ξένες άμεσες επενδύσεις, προς τους πιο παραγωγικούς τομείς της οικονομίας".



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης