Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ θέλει να συνάψει εμπορική συμφωνία με χώρες της Ν. Αμερικής μέσα στο 2017, παρά τις επιφυλάξεις της Γαλλίας

Η ΕΕ θέλει να συνάψει εμπορική συμφωνία με χώρες της Ν. Αμερικής μέσα στο 2017, παρά τις επιφυλάξεις της Γαλλίας
Οι εξαγωγές της ΕΕ στη Mercosur από αυτοκίνητα μέχρι φαρμακευτικά προϊόντα υπόκεινται σε δεσμεύσεις ύψους 4,4 δισ. ευρώ ετησίως
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει τις συνομιλίες ελεύθερου εμπορίου με τη Νοτιαμερικανική κοινή αγορά (Mercosur) μέχρι τα τέλη του 2017, δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών, παρά τις γαλλικές επιφυλάξεις για την αύξηση των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων που θα επιφέρει η συμφωνία.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, είπε ότι η χώρα του δεν βιάζεται να συναλλαχθεί με τις χώρες του Mercosur την Αργεντινή, τη Βραζιλία, της Παραγουάη και τη Ουρουγουάη, αν και κατάφερε να προωθήσει το εμπόριο στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
"Είχαμε ένα διάστημα λίγο μετά τα μεσάνυχτα για να συζητήσουμε για το διεθνές εμπόριο", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker σε συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντηση των ηγετών την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017.
Ο κ. Juncker δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει μία μεγάλη ευκαιρία να σφραγίσει εμπορικές συμφωνίες με χώρες σε όλο τον κόσμο, σεβόμενη τις ευρωπαϊκές αξίες και τα πρότυπα, αλλά και την «αμοιβαιότητα που επιδιώκει ο γάλλος πρόεδρος».
"Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις με τη Mercosur πριν από το τέλος του έτους.
Είναι σημαντικό. Υποτιμάμε τη σημασία της Mercosur για την Ευρωπαϊκή Ένωση ", ανέφερε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει οι οικονομικές ελαφρύνσεις που θα έχει η ΕΕ από τα μειωμένα τιμολόγια εισαγωγών με τη Mercosur, θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερες από ότι για τις συμφωνίες με τον Καναδά και την Ιαπωνία από κοινού.
Οι εξαγωγές της ΕΕ στη Mercosur από αυτοκίνητα μέχρι φαρμακευτικά προϊόντα υπόκεινται σε δεσμεύσεις ύψους 4,4 δισ. ευρώ ετησίως.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte είπε, ότι μαζί με τους συναδέλφους ηγέτες της ΕΕ, αποφάσισαν να μην επιβραδύνουν τις συνομιλίες και εξακολουθούν να επιθυμούν μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ευρώπη αντιμετώπισε μια εσωτερική πρόκληση, για να πείσει το κοινό να υποστηρίξει τις εμπορικές συμφωνίες.
Η Γαλλία εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι η Επιτροπή έσπευσε να συνάψει συμφωνία με τη Mercosur, επιδιώκοντας επίσης να ξεκινήσει συνομιλίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, με άλλες δύο χώρες που επιθυμούν να επεκτείνουν τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.
Η Γαλλία με άλλες δέκα χώρες, δήλωσαν στην Επιτροπή τον περασμένο μήνα ότι η Ευρώπη έπρεπε πρώτα να προσδιορίσει πόση ποσότητα βοείου κρέατος, αιθανόλης και άλλων γεωργικών προϊόντων, μπορεί να αντέξει οικονομικά στις τρέχουσες και μελλοντικές συμφωνίες.
Η Ιρλανδία από την άλλη ήταν πιο επιφυλακτική.
"Η συμφωνία με τη Mercosur μέχρι τα Χριστούγεννα είναι αρκετά αισιόδοξο σενάριο", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Leo Varadka.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης