Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schaeuble: Δεν ζητήσαμε εμείς από τους Έλληνες να κόψουν τις συντάξεις - Πολύ νωρίς σκέφθηκα το Grexit

Schaeuble: Δεν ζητήσαμε εμείς από τους Έλληνες να κόψουν τις συντάξεις - Πολύ νωρίς σκέφθηκα το Grexit
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει, πως ο ίδιος σκέφθηκε από πολύ νωρίς την ιδέα ενός Grexit
Απορρίπτει ο απερχόμενος Γερμανός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble τις αιτιάσεις, πως αυτός υπαγόρευσε τις εκτεταμένες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις στην Ελλάδα στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης.  
Εξάλλου στην αναλυτική δημοσίευση της συνέντευξής του στη FAZ αποκαλύπτει, πως ο ίδιος σκέφθηκε από πολύ νωρίς την ιδέα ενός Grexit.
«Σχεδόν όλοι εμείς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαμε τη γνώμη ότι το Grexit θα ήταν η καλύτερη λύση για την Ελλάδα.
Αλλά και πάλι:
μόνο οι ίδιοι οι Έλληνες θα μπορούσαν να λάβουν μία τέτοια απόφαση».
Και τελικά η καγκελάριος Angela Merkel από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande συμφώνησαν να κρατήσουν τη χώρα στην Ευρωζώνη»;
Όχι, επιμένει ο Schaeuble.
«Τελικά ήταν ο ίδιος ο Τσίπρας. Ο οποίος αποδέχθηκε τότε το αντίθετο από εκείνο που είχε υποσχεθεί προεκλογικά στους Έλληνες ψηφοφόρους.
Το θυμάμαι καλά: είχε έρθει ήδη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εδώ, σε αυτό το γραφείο που μιλάμε κι εμείς.
Ο Τσίπρας εξήγειλε έναν προεκλογικό αγώνα με την υπόσχεση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, αλλά χωρίς όρους.
Και τότε του απάντησα:
Δεν μπορώ παρά να σας ευχηθώ να χάσετε τις εκλογές.
Αυτή την υπόσχεση δεν θα καταφέρετε να την τηρήσετε.
Κι έτσι έγινε.
Όταν στην Ελλάδα οι τράπεζες ήταν κλειστές και τα ΑΤΜ δεν έβγαζαν χαρτονομίσματα, αναγκάστηκε να το αποδεχθεί και, ορθώς, να εκμαιεύσει εντολή για αλλαγή πολιτικής μέσω νέων εκλογώΝ», σημειώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Πάντως σε άλλο σημείο της συνέντευξής του εκτιμά, πως στην παρούσα φάση η κατάσταση είναι καλύτερη.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Η χώρα έχει σοβαρές πιθανότητες να μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της στις αγορές.
Γι αυτό δεν βοηθάει σήμερα μία συζήτηση για το αν θα ήταν καλύτερο το Grexit».

Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τον Βαρουφάκη

Ο δημοσιογράφος ρωτά τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών και για τον τέως ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη και τις δύσκολες διαπραγματεύσεις του 2015.
«Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τον κ. Βαρουφάκη.
Έχει ήδη διηγηθεί τα πάντα. Και τα αντίθετά τους, επίσης. Και δεν ωφέλησε την ίδια του τη χώρα.
Στις Βρυξέλλες είχαμε καλή συνεργασία με όλους τους Έλληνες υπουργούς Οικονομικών, και με τον σημερινό κάτοχο του αξιώματος, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος αυτοαποκαλείται μαρξιστής.
Μπορείς να μιλήσεις μαζί του, παίρνεις σοβαρά υπόψη τα επιχειρήματά του», σημειώνει και προσθέτει: «Όταν ήταν εδώ ο Βαρουφάκης καθόταν κάποιος δίπλα του, τον οποίο δεν γνωρίζαμε ακόμη.
Μετά διαπιστώθηκε ότι ήταν ένα είδος επόπτη.
Όταν περηφανευόταν ο Βαρουφάκης ότι δεν είναι καν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο συνοδός του έλεγε: Εγώ όμως είμαι μέλος.
Ήταν ο διάδοχός του, ο Τσακαλώτος.
Ήταν καλύτερο για την Ελλάδα που αντικατέστησε τον Βαρουφάκη».
Στην παρατήρηση δημοσιογράφου, πως εκφράζει ένα είδος αντιπάθειας προς τον τέως υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας απαντά αρνητικά.
«Στα Eurogroup ήμουν ένας από τους πιο φιλικούς απέναντί του, είχε κι εκείνος έναν σχετικό σεβασμό για μένα.
Έπρεπε να δείτε πώς συμπεριφερόταν στους υπόλοιπους ο Βαρουφάκης.
Κάποια στιγμή ένας συνάδελφος από μία μικρότερη χώρα της ανατολικής Ευρώπης, Σοσιαλδημοκράτης μάλιστα, δεν κρατηθήκε.
Του φώναξε: Γιάνη, σταμάτα, δεν αντέχω άλλο. Όλο γκρινιάζεις για τις κοινωνικές παροχές που κόβεις.
Οι συντάξεις σας είναι διπλάσιες από τις δικές μας».

Παράδειγμα προς μίμηση η Κύπρος

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Wolfgang Schaeuble στην Κύπρο.
«Κανείς δεν μιλάει πια για την Κύπρο, κι όμως, απ΄ότι θυμάμαι, αυτή ήταν η πιο δραματική νύχτα απ΄όλες: καθόμαστε με τον Κύπριο πρόεδρο σε ένα από αυτά τα απερίγραπτα δωμάτια των Βρυξελλών.
Και άρχισε να επιχειρηματολογεί με γεωπολιτικά κριτήρια.
Του είπαμε: όλα αυτά δεν βοηθούν, περιοχή κρίσης ή όχι, πρέπει να εξυγιάνεις τις τράπεζές σου.
Βέβαια είχε κληρονομήσει το πρόβλημα από τον προκάτοχό του. Και τα κατάφερε θαυμάσια, εκφράζω τον ιδιαίτερο σεβασμό μου γι αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα έχει ακόμη ν'ανέβει το βουνό
Χθες (21/10/2017) και ώρα 19:09 το bankingnews.gr έγραφε:Ως θετικό χαρακτηρίζει το «ισοζύγιο» της θητείας του στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ο Wolfgang Schaeuble σε συνέντευξή του στη FAZ ενόψει της αποχώρησής του την Τρίτη (24/10) για να αναλάβει την  προεδρία της γερμανικής Βουλής.
Μεταξύ άλλων ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αναφέρεται στην Ελλάδα, καθώς η θητεία του συνέπεσε χρονικά με την κρίση στην Ευρωζώνη.
«Συνολικά το έργο μας μπορεί να κριθεί ως θετικό, η Ελλάδα δεν έχει ανέβει ακόμη το ‘’βουνό’’ αλλά βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Οι άλλες χώρες, που επλήγησαν από την κρίση ούτως ή άλλως έχουν ανακάμψει», σημειώνει ο Schaeuble.
Ο έμπειρος πολιτικός εκτιμά ότι, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει σύντομα στις αγορές και δεν επαναλαμβάνει το αίτημά του περί ενός προσωρινού Grexit, ενώ υποστηρίζει, πως η δημόσια συζήτηση επ’ αυτού δεν βοήθησε στην εξέλιξη της κατάστασης.
Σχολιάζει πως με την εξέλιξη αυτή διαψεύστηκαν οι ζοφερές προβλέψεις ειδικών και οικονομολόγων για το μέλλον της Ελλάδας και το ενδεχόμενο μίας εξόδου της από την Ευρωζώνη.

Νέοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Παράλληλα ο επί οκτώ χρόνια υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προειδοποιεί για νέους κινδύνους, που απορρέουν από τις διακυμάνσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
«Έχουμε ορισμένες πληθωριστικές τάσεις σε μετοχές ή ακίνητα λόγω της υψηλής ρευστότητας, εξαιτίας της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Όταν ρωτήθηκε αν η κρίση του ευρώ τελείωσε οριστικά, περιορίστηκε να απαντήσει:
«Ας ελπίσουμε».
Ο Schaeuble εξέφρασε την εκτίμησή του για τον επικεφαλής του FDP  Christian Lindner, ο οποίος θεωρείται  ως ένας εκ των πιθανότερων υποψηφίων για τη διαδοχή του.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε, πως εντυπωσιάστηκε από τους χειρισμούς του Lindner τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όταν το κόμμα του βρισκόταν εκτός Κοινοβουλίου.
Ωστόσο απέρριψε την άποψη του επικεφαλής των Φιλελευθέρων ότι, το υπουργείο Οικονομικών όταν βρίσκεται στα χέρια των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) είναι ένας θεσμός που απλώς λογοδοτεί στην καγκελαρία ενόψει και των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.
Επιπλέον ο  Schaeuble τάσσεται εναντίον της τοποθέτησης ενός ειδικού στα θέματα προϋπολογισμού στο υπουργείο Οικονομικών.
«Ο επόμενος υπουργός θα πρέπει να είναι σε θέση να ηγηθεί πολιτικά» σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Δεν χρειάζεται να είναι ο μεγαλύτερος επαγγελματίας στα οικονομικά, ο οποίος είναι ακόμη ένας κίνδυνος, γιατί δεν θα ακούει πλέον τους συμβούλους του», προσθέτει.
Το έργο στο υπουργείο, συμπληρώνει, θα πρέπει ένας υπουργός να είσαι θέση και το να εξηγήσει αλλά και να το επικοινωνήσει.
Ο ίδιος θεωρεί ως επίτευγμά της θητείας του την αποστασιοποίηση από κάθε λογής συμφέροντα.
Για την αποχώρησή του, αναφέρει, πως οκτώ χρόνια είναι αρκετά, καθώς είναι 75 ετών και για αυτό αποφάσισε να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου της γερμανικής Βουλής.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης