Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Για ποιους λόγους τελικά ο χρυσός έχει μεγαλύτερη αξία από το bitcoin

Goldman Sachs: Για ποιους λόγους τελικά ο χρυσός έχει μεγαλύτερη αξία από το bitcoin
«Τα πολύτιμα μέταλλα παραμένουν μια ιδιαίτερη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων στα σύγχρονα χαρτοφυλάκια, παρά την έλλειψη απόδοσης»
Ο χρυσός υπερισχύει των ψηφιακών νομισμάτων,  όταν αξιολογείται με βάση τα περισσότερα από τα βασικά χαρακτηριστικά του χρήματος, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Όπως αναφέρει, ο φόβος και ο πλούτος είναι οι βασικοί οδηγοί του χρυσού.
«Τα πολύτιμα μέταλλα παραμένουν μια ιδιαίτερη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων στα σύγχρονα χαρτοφυλάκια, παρά την έλλειψη απόδοσης», ανέφεραν οι αναλυτές Jeffrey Currie και Michael Hinds.
«Δεν πρόκειται για περιουσιακά λείψανα.
Εξετάζοντας ιδιότητες όπως η ανθεκτικότητα και η εγγενής αξία, εξακολουθούν να έχουν μεγαλύτερη αξία από σύγχρονα περιουσιακά στοιχεία, όπως το bitcoin και εν γένει τα κρυπτονομίσματα.
Οι επενδυτές ενισχύουν την ποσότητα του χρυσού στο χαρτοφυλάκιό τους καθώς η αβεβαιότητα αυξάνεται, με αποτέλεσμα ο φόβος να είναι ο βασικός μεσαίος βραχυπρόθεσμος οδηγός, σημειώνει η Goldman.
Ο πλούτος είναι ο μακροπρόθεσμος οδηγός του χρυσού, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα, όπου τα αυξανόμενα επίπεδα των εισοδημάτων κατά τις επόμενες δεκαετίες θα στηρίξουν τις τιμές του, αναφέρει σε έκθεσή της σύμφωνα με το Bloomberg.
Το  bitcoin έχει το 2017 μια εντυπωσιακή απόδοση, ξεπερνώντας τα  6.000 δολάρια από την έναρξη του έτους με άνοδο χιλίων δολαρίων.
Αντίθετα, ο χρυσός αυξήθηκε κατά 12%
Η Goldman Sachs παραθέτει ορισμένα  χαρακτηριστικά για να συγκρίνει τα ψηφιακά νομίσματα με τον χρυσό, υπογραμμίζοντας ότι εστιάζει στα χαρακτηριστικά του νομίσματος και όχι στην τεχνολογία blockchain.

Περιλαμβάνουν:

Ανθεκτικότητα: Ενώ και τα δύο απαιτούν εμπειρογνωμοσύνη για σωστή μακροχρόνια αποθήκευση, ο χρυσός κερδίζει επειδή τα ψηφιακά νομίσματα είναι ευάλωτα σε πειρατεία μέσω ηλεκτρονικών συσκευών, ή του υπολογιστή, ή του smartphone του χρήστη ενώ αντιμετωπίζουν και άλλους κινδύνους στο δίκτυο κατά τη διάρκεια μίας κρίσης.
Μεταφορά: Η μεταφορά χρυσού μπορεί να είναι δαπανηρή, λόγω του βάρους του, της ανάγκης για υψηλό επίπεδο ασφάλειας και υψηλών φόρων εισαγωγής σε ορισμένες χώρες, όπως η Ινδία.
Αντίθετα, είναι πολύ ευκολότερο και φθηνότερο να μεταφέρετε bitcoins.
Εγγενής αξία: Υπάρχει περιορισμένη προσφορά χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων στη Γη, ενώ στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων είναι εύκολο να δημιουργηθούν εναλλακτικές λύσεις, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά έλεγχος της προσφοράς σε μακροοικονομικό επίπεδο και καμία εγγενής αξία λόγω σπανιότητας.
Λογιστική μονάδα: Ο χρυσός είναι μεγαλύτερης αξίας στην κατοχή της αγοραστικής του δύναμης και έχει πολύ χαμηλότερη ημερήσια μεταβλητότητα.
Η αστάθεια στη σχέση bitcoin  και δολαρίου είναι κατά μέσο όρο σχεδόν επτά φορές μεγαλύτερη από εκείνη του χρυσού το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης