Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tillerson: Δεν υπάρχει έδαφος για συνομιλίες του Κατάρ με τη Σαουδική Αραβία - Ανησυχία για το Ιράν

Tillerson: Δεν υπάρχει έδαφος για συνομιλίες του Κατάρ με τη Σαουδική Αραβία - Ανησυχία για το Ιράν
«Δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να μιλήσουν ακόμα», τόνισε ο Tillerson
Η Σαουδική Αραβία δεν είναι ακόμη έτοιμη να ξεκινήσει απευθείας συνομιλίες με το Κατάρ για την επίλυση του σχεδόν πεντάμηνου διπλωματικού και εμπορικού αποκλεισμού, που αφορά τη Ντόχα, όπως δήλωσε σήμερα (22/10) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson.
«Δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να μιλήσουν ακόμα», τόνισε ο Tillerson για τις συζητήσεις που είχε νωρίτερα σήμερα στο Ριάντ με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman  με στόχο την υπέρβαση της κρίσης στον Περσικό Κόλπο.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής της του στη Σαουδική Αραβία ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ζήτησε την επιστροφή στην Τεχεράνη των Ιρανικών δυνάμεων, που βρέθηκαν στο Ιράκ με στόχο την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.
Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι το Ιράν, ένας ισχυρός σιιτικός περιφερειακός αντίπαλος, θα επωφεληθεί από τα «κέρδη» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία και θα επεκτείνει την επιρροή που απέκτησε μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003, κάτι που επίσης συναντά την αντίθεση των σουνιτικών αραβικών κρατών όπως η Σαουδική Αραβία.
«Οι ιρανικές πολιτοφυλακές που βρίσκονται στο Ιράκ, τώρα που ο αγώνας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους φθάνει στο τέλος του, θα πρέπει να επιστρέψουν στην  Τεχεράνη.
Οι ξένοι μαχητές στο Ιράκ πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να επιτρέψουν στον ιρακινό λαό να ανακτήσει τον έλεγχο», δήλωσε ο Tillerson σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Adel Jubeir.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης