Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι Ευρωπαίοι υπενθυμίζουν το Grexit στην Ελλάδα, την ώρα της 3ης αξιολόγησης

Οι Ευρωπαίοι υπενθυμίζουν το Grexit στην Ελλάδα, την ώρα της 3ης αξιολόγησης
Τι λένε Schauble, Lindner και Sarkozy
Οι επικεφαλής των θεσμών βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα για την πρώτη επαφή της τρίτης αξιολόγησης, με τους Ευρωπαίους ήδη να έχουν αρχίσει την... προετοιμασία τους για να υπενθυμίσουν στην ελληνική κυβέρνηση ότι το παρελθόν δεν έχει ξεχαστεί.
Μέσα στο σαββατοκύριακο, ο απερχόμενος Γερμανός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, επαίνεσε την Ελλάδα ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά δεν έχει ξεπεράσει το πρόβλημα.
Βέβαια, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα ήταν καλύτερο η συζήτηση για ένα Grexit να μην επαναληφθεί σήμερα, καθώς δεν θα βοηθήσει καθόλου τη χώρα.
Μετά τον Schaeuble, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, σήμερα, διαβεβαίωσε πως, όταν στην αρχή της ελληνικής κρίσης είχε τεθεί θέμα Grexit.
Βέβαια, ανέφερε ότι ο ίδιος ήταν σαφώς αντίθετος, η στάση του απέναντι στον τότε πρωθυπουργό της χώρας, Γ. Παπανδρέου, ήταν πολύ σκληρή.
Βέβαια ο πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων και υποψήφιος εταίρος της Α. Merkel, Κ. Lindner, συνεχώς υποστηρίζει ότι το κόμμα του δεν θα συναινούσε σε κούρεμα του ελληνικού χρέους σε περίπτωση που το αξιώσει το ΔΝΤ.
Βέβαιο είναι ότι εντός της Ευρωζώνης δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα.
Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, έχει αναφέρει.
Και όλα αυτά, όταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκης θα πρέπει να αντιμετωπίσει σήμερα μόνος του το κουαρτέτο των δανειστών, μετά την είδηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα «κατά πρόγραμμα» για το 2016 διαμορφώνεται στο 3,8% του ΑΕΠ έναντι αρχικής εκτίμησης για 4,2%.
Τούτο προκύπτει μετά την αναθεώρηση των στοιχείων, στην οποία προχώρησε η ΕΛΣΤΑΤ.
Όλα θα εξαρτηθούν από τον έλεγχο που έκαναν την περασμένη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια πάνω στην πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού και θα συνεχίσουν οι επικεφαλής.
Επίσης, οι θεσμοί περιμένουν στοιχεία από τις ελληνικές αρχές για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, προκειμένου έως το κρίσιμο ραντεβού της επόμενης Πέμπτης 26 Οκτωβρίου στο Εuroworking Group να μπορέσουν να αποφανθούν για το κατά πόσο θα καταστεί εφικτή η εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ.
Ο χρόνος τελειώνει καθώς η δόση είναι διαθέσιμη έως το τέλος Οκτωβρίου.
Μετά θα χρειαστεί και πάλι έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, οι ευρωπαίοι πιστωτές επιθυμούν να τελειώσει το αργότερο στις αρχές του νέου έτους, για να ακολουθήσει μία ακόμη (μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου) η οποία θα είναι και η τελική. Αρχικώς, είχαν σχεδιαστεί τέσσερις αξιολογήσεις με ισόποσα πακέτα δόσεων της τάξης των 5 δισ. ευρώ (συν μία συνολική στο τέλος του προγράμματος).
Η 3η αξιολόγηση συνδέεται με την εκταμίευση ποσού που θα ξεπεράσει τα 5,5 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης