Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rockefeller: Μπροστά σε ένα δύσκολο δίλημμα η ΕΚΤ σχετικά με το QE - Επέκταση ή tapering;

Rockefeller: Μπροστά σε ένα δύσκολο δίλημμα η ΕΚΤ σχετικά με το QE - Επέκταση ή tapering;
Ο Draghi δεν θέλει ούτε να διατηρήσει το QE αλλά ούτε και τον απότομο τερματισμό του
Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη (26/10/2017), όπου αναμένεται να ανακοινωθεί το tapering του QE αναφέρεται σε ανάλυση της η Barbara Rockefeller της Rockefeller Treasury Services.
Η ΕΚΤ φαίνεται σαν να είναι μπροστά σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο δίλημμα, όπου δεν θέλει να συνεχίσει να διατηρήσει άλλο το QE αλλά ούτε και να κηρύξει ότι «η δουλειά τελείωσε».
Ο επικεφαλής της EKT, Mario Draghi, έχει αντισταθεί στη θέση «η δουλειά τελείωσε», λέγοντας ότι ο πληθωρισμός δεν είναι ακόμα αυτοσυντηρούμενος.
Μπορεί να χρειαστεί να περπατήσει σε τεντωμένο σχοινί την Πέμπτη, συμφωνώντας να μειώσει τις αγορές έως και 50% (σε 30 δισ. ευρώ το μήνα) λέγοντας ότι το πλήρες tapering δεν είναι «κλεισμένη συμφωνία» και ότι η ΕΚΤ μπορεί να επιστρέψει με μεγαλύτερες αγορές εάν χρειαστεί.
O Draghi προσπαθεί να αποφύγει τη διπλή συζήτηση, αλλά βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Αν δεν μπορέσει να βάλει ένα μεγάλο ανάχωμα, το ευρώ κινδυνεύει να εκτοξευθεί, όπως σημείωσαν διάφορα μέλη του συμβουλίου πολιτικής.
Ένα πολύ ισχυρό ευρώ είναι αντιπαραγωγικό όσον αφορά την επίτευξη αυτοσυντηρούμενου πληθωρισμού.
Ένα μεγάλο εμπόδιο μπορεί να είναι μια σταθερή δέσμευση να αφήσει τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα μέχρι να ανακοινωθούν κάποια μελλοντικά οικονομικά δεδομένα (όπως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο).
Η αγορά ήδη αναμένει ότι το QE θα παραμείνει τουλάχιστον έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Ο Draghi μπορεί να στείλει ένα σήμα αλλάζοντας αυτόν τον αριθμό σε 12 ή 15 μήνες.
Εξακολουθούμε να περιμένουμε ότι το ευρώ θα επωφεληθεί από την ανακοίνωση για το tapering, αλλά ίσως έχει ήδη προεξοφληθεί.
Στην πραγματικότητα, ίσως ήταν υπερτιμημένο και η αποσυμφόρηση που έχουμε τώρα είναι ένα προκαταρκτικό «sell στην είδηση».
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι όταν έρθει η είδηση, θα ακολουθήσει μια τελευταία καθοδική πίεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης