Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εθνική Ασφαλιστική: Το παρασκήνιο του διαφαινόμενου ναυαγίου πώλησής της και η έλευση Calamos στην Αθήνα

Εθνική Ασφαλιστική: Το παρασκήνιο του διαφαινόμενου ναυαγίου πώλησής της και η έλευση Calamos στην Αθήνα
Η έλευση Calamos, η χαλαρότητα DG Comp και ΕΤΕ, το ενδεχόμενο νέου διαγωνισμού και το ερώτημα των λογιστικών χειρισμών
Σκηνικό ναυαγίου μιας εμβληματικής πώλησης, αυτής της Εθνικής Ασφαλιστικής στην κοινοπραξία της Calamos Investments-Exin Group, διαμορφώνεται καθώς τέσσερις μήνες μετά την κατακύρωση της πώλησης το Exin group έχει υποβάλλει ανεπαρκή στοιχεία στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν και διαρρέουν πως την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκονται στελέχη της Calamos ώστε να τρέξει με γρηγορότερους ρυθμούς η διαδικασία.

Καλά πληροφορημένες πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη θέρμη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης ούτε από την Εθνική αλλά ούτε και από την DG Comp η οποία έχει «διαμορφώσει» χαλαρό χρονοδιάγραμμα για την συγκεκριμένη υποχρέωση της Εθνικής Τράπεζας.
Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι αν έως το τέλος του έτους δεν έχει ολοκληρωθεί η πώληση αλλά και δεν έχει ναυαγήσει οριστικά ποιος λογιστικός χειρισμός θα γίνει στα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας.
Σημειώνεται πάντως ότι αν δεν ολοκληρωθεί τελικά η πώληση θα υπάρχουν επιδράσεις τόσο στη ρευστότητα, όσο την καθαρή θέση όσο και τα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας.
Προς το παρόν το βέβαιο είναι πως η Exin Financial Services Holding B.V. (κοινή εταιρία Exin-Calamos) που επικράτησε στο διαγωνισμό προσφέροντας 718,3 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, δεν έχει ακόμη καταθέσει στην ΤτΕ τα αναγκαια στοιχεία ώστε να ληφθεί η σχετική άδεια που απαιτείται και να ολοκληρωθεί η πώληση.
Και αυτό όταν τα στοιχεία πρέπει να ελεγχθούν και να προχωρήσει η μεταβίβαση το αργότερο έως τον ερχόμενο Μάρτιο.
Το εντυπωσιακό είναι πάντως ότι η αξιοπιστία της Exin είχε ελεγχθεί και από τους συμβούλους του διαγωνισμού για την πώληση της θυγατρικής της ΕΤΕ, τις Goldman Sachs και Morgan Stanley. Επισημαίνεται ότι με βάση τη διαδικασία που ακολουθήθηκε αν ναυαγήσει η πώληση τότε θα πρέπει να διενεργηθεί εκ νέου διαγωνισμός από την αρχή.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης