Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Η οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης κατά την έναρξη του δ΄ 3μηνου 2017

MarketWatch: Η οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης κατά την έναρξη του δ΄ 3μηνου 2017
Παρά τις σημαντικές επιδόσεις της οικονομίας, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος σε σχέση με τον στόχο της ΕΚΤ
Η οικονομία της Ευρωζώνης φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί ελαφρώς καθώς εισήλθε στο τελευταίο τρίμηνο ένος έτους που ήταν ιδιαίτερα ισχυρό, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι απίθανο να εμποδίσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το να ανακοινώσει τη μείωση στις αγορές ομολόγων της.
Η εταιρεία δεδομένων IHS Markit δήλωσε την Τρίτη (24/10) ότι ο σύνθετος δείκτης PMI για την Ευρωζώνη υποχώρησε στις 55,9 μονάδες τον Οκτώβριο, έναντι 56,7 μονάδων τον Σεπτέμβριο, με την μείωση του δείκτη να είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και να ευθύνεται κυρίως στον κλάδο υπηρεσιών, ο οποίος βασίζεται περισσότερο στην εγχώρια ζήτηση.
Εντούτις, υπήρξαν ενδείξεις ισχυροποίησης σε άλλα μέρη της οικονομίας της Ευρωζώνης που πιθανώς θα καθησυχάσουν τους αξιωματούχους της ΕΚΤ κα την προετοιμασία τους για την κρίσημη συνεδρία την Τετάρτη και την Πέμπτη.
Η έρευνα κατέγραψε την ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, η οποία διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες ότι οι μισθοί θα αυξηθούν και θα βοηθήσουν στη δημιουργία σταθερού ρυθμού ανόδου του πληθωρισμού που επιδιώκει η ΕΚΤ.
Παράλληλα, η διαστηριότητα των εργοστασίων στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εξίμιση ετών, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η ανατίμηση του ευρώ κατά το τρέχον έτος δεν έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής αρνητικά τις εξαγωγές.
Η οικονομία φαίνεται να βρίσκεται καθοδόν για το ισχυρότερο έτος της από το 2007, με τους οικονομολόγους της ΕΚΤ να προβλέπουν ανάπτυξη 2,2% έναντι 1,8% το 2016.
Μάλιστα, οι φετινές επιδόσεις εξέπληξαν τους περισσότερους οικονομολόγους, οι οποίοι ανέμεναν ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί ενόψει αυξημένων επιπέδων πολιτικής αβεβαιότητας και υψηλότερων τιμών στον τομέα της ενέργειας.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλότερος σε σχέση με τον στόχο της ΕΚΤ και αυτό αποτελεί πρόβλημα για τους διαμορρφωτές πολιτικής της Τράπεζας, ενώ ακόμα και εάν οι επιχειρήσεις αυξήσουν τις τιμές τους με ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2011, οι πληθωριστικές πιέσεις θα εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης