Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Κομβικής σημασίας η περαιτέρω μείωση των NPLs των μεγάλων ιταλικών τραπεζών

Fitch: Κομβικής σημασίας η περαιτέρω μείωση των NPLs των μεγάλων ιταλικών τραπεζών
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ανάπτυξη της Ιταλίας θα αυξηθεί στο 1,4% το 2017
Οι τέσσερις τράπεζες της Ιταλίας με την υψηλότερο πιστοληπτική αναβάθμιση από τη Fitch έχουν λάβει μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας των assets, αλλά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν υψηλά, αναφέρει η Fitch Ratings.
Η ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη φέτος και έπειτα θα βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τους μεγάλους όγκους μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά η αποτυχία να μειωθούν οι υψηλοί δείκτες NPLs θα μπορούσε να είναι αρνητική για τις αξιολογήσεις τους.
Η ποιότητα των assets είναι η βασική αδυναμία για όλες τις τέσσερις τράπεζες: UniCredit (BBB/Stable), Intesa Sanpaolo (BBB/Stable), Unione di Banche Italiane (UBI; BBB-/Negative) και Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS; B/Stable).
Παράλληλα, η μείωση των προβληματικών δανείων αποτελεί προτεραιότητα, αντανακλώντας εν μέρει την αυξημένη πίεση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών.
Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017 τα συνολικά προβληματικά δάνεια αντιπροσώπευαν το 15% των συνολικών δανείων της UniCredit, το 13% της Intesa Sanpaolo, το 14% της UBI και το 38% της MPS.
Οι στρατηγικές για τη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού ποικίλουν, ανάλογα με το πόσο διαχειρίσιμο είναι το πρόβλημα και τη σημασία της αντιμετώπισης τους το συντομότερο δυνατό στις διάφορες τράπεζες.
Σύμφωνα με τη Fitch, η UniCredit υπήρξε η πιο ενεργή τράπεζα στην πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η MPS συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει επισφαλή δάνεια ύψους 26 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2018, κυρίως μέσω προγραμματισμένης τιτλοποίησης.
«Oι αξιολογήσεις βασίζονται στην προσδοκία μας ότι η MPS θα επιτύχει εγκαίρως τις συμφωνηθείσες εκχωρήσεις δανείων, αλλά το συνολικό σχέδιο αναδιάρθρωσής της υπόκειται σε κίνδυνο εκτέλεσης» αναφέρεται στην ανάλυση της Fitch.
Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές ενέργειες για την ενίσχυση κεφαλαίων φέτος, που επιτρέπουν στις τράπεζες να αυξάνουν τα αποθεματικά τους με σκοπό τη διάθεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η MPS έλαβε κεφάλαια ύψους 3,9 δισ. ευρώ από το ιταλικό κράτος και 4,3 δισ. ευρώ από τη μετατροπή του κατώτερου και του μειωμένου χρέους στα ίδια κεφάλαια, ενώ η UniCredit άντλησε νέα κεφάλαια ύψους 13 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, οι Intesa Sanpaolo και UBI έχουν διαφορετική προσέγγιση και σχεδιάζουν να μειώσουν την έκθεση τους σε προβληματικά δάνεια κυρίως μέσω βελτιωμένων ανακτήσεων, με περιορισμένες εκποιήσεις.
Τέλος η Fitch επισημαίνει ότι οι αποδόσεις των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών είναι ευαίσθητη στο οικονομικό περιβάλλον.
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ανάπτυξη της Ιταλίας θα αυξηθεί στο 1,4% το 2017 από 0,9% το 2016, πριν μειωθεί στο 1,1% το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης