Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι δείχνει η σύγκριση των αποτιμήσεων Νίκας και Creta Farms – Η «στρέβλωση» λόγω αναδιάρθρωσης

Τι δείχνει η σύγκριση των αποτιμήσεων Νίκας και Creta Farms – Η «στρέβλωση» λόγω αναδιάρθρωσης
Η Creta Farms είναι διπλάσια σε μέγεθος, όπως δείχνουν οι πωλήσεις, αλλά χρηματιστηριακά η Νίκας αποτιμάται όσο δύο Creta Farms
Μία ιδιότυπη στρέβλωση αναδεικνύεται από τη σύγκριση ομοειδών επιχειρήσεων, που όμως στη μία έχει γίνει αναδιάρθρωση δανείων, αύξηση κεφαλαίου και πώληση περιουσιακών στοιχείων, ενώ στην άλλη η μάχη για την επιβίωση μετά και την διαγραφή απαιτήσεων από την Μαρινόπουλος συνεχίζεται.
Ο λόγος για την Νίκας και την Creta Farms, δύο κορυφαίες αλλαντοβιομηχανίες, που όμως η πρώτη βρισκόταν σε τέλμα λόγω έλλειψης κεφαλαίων και η δεύτερη προσπαθεί να επιστρέψει στην κερδοφορία αλλά ο υψηλός δανεισμός βάζει εμπόδια.
Χρηματιστηριακά, το πρώτο παράδοξο έχει να κάνει με την αποτίμηση της Νίκας η οποία ανέρχεται στα 35 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα η Creta Farms αποτιμάται μόλις στα  15,2 εκατ. ευρώ.
Το ερώτημα που εύλογα κάνει κάποιος επενδυτής αν η Νίκας είναι υπερδιπλάσια στο μέγεθος ώστε να δικαιολογηθεί αυτή η διαφορά μεταξύ των αποτιμήσεων.
Η απάντηση είναι ξεκάθαρα αρνητική, αφού ουσιαστικά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Η Νίκας στο εξάμηνο είχε πωλήσεις 23,1 εκατ. ευρώ από 22,01 εκατ. ευρώ και κέρδη 20,9 εκατ. ευρώ από ζημιές 5,3 εκατ. ευρώ που όμως οφείλονται τα κέρδη στην αναδιάρθρωση.
Το αποτέλεσμα εκμετάλλευσης ήταν αρνητικό κατά 684 χιλ. ευρώ.
Στο ίδιο διάστημα η Creta Farms είχε πωλήσεις 49,7 εκατ. ευρώ από 45,7 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 279 χιλ. ευρώ από ζημιές 2,28 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα είχε EBITDA 6,88 εκατ. ευρώ.
Αν δηλαδή η αποτίμηση έπρεπε να συνδέεται μόνο με τις πωλήσεις, η ΚΡΕΤΑ θα ήταν ξεκάθαρα υποτιμημένη.
Η Νίκας έχει αρνητική καθαρή θέση 7,2 εκατ. ευρώ από 54,5 εκατ. ευρώ και συνολικές  υποχρεώσεις 50,5 εκατ. ευρώ από 86,1 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές είναι τα 24 εκατ. ευρώ περίπου.
Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν στα 7 εκατ. ευρώ, άρα ο καθαρός δανεισμός ήταν της τάξης των 17 εκατ. ευρώ.
Η Creta Farms είχε καθαρή θέση 11,9 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 150,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τραπεζικές 112 εκατ. ευρώ περίπου και ταμειακά διαθέσιμα μόλις 179 χιλ. ευρώ.
Σε επίπεδο χρήσης 2016 οι πωλήσεις της Creta Farms είχαν διαμορφωθεί στα 98 εκατ. ευρώ και οι ζημιές είχαν διαμορφωθεί στα 4,8 εκατ. ευρώ.
Για την ίδια χρήση η Νίκας είχε πωλήσεις 43,6 εκατ. ευρώ και ζημιές 2 εκατ. ευρώ.
Χρηματιστηριακά η Νίκας διαπραγματεύεται λίγο κάτω από τις πωλήσεις του 2016, ενώ η Creta Farms στο 15%.
Η αποτίμηση της Νίκας είναι υψηλή λόγω της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου, η οποία έφερε και σημαντική βελτίωση της λογιστικής κατάστασης (αλλά παραμένει αρνητική η καθαρή θέση), ενώ η Creta Farms διαπραγματεύεται λίγο υψηλότερα από την καθαρή της θέση με το θέμα στη λογιστική κατάσταση να έχει να κάνει με τον υψηλό δανεισμό, οι τόκοι του οποίου επηρεάζουν σημαντικά την καθαρή κερδοφορία.
Η εταιρεία προσπαθεί να ρυθμίσει τα δάνειά της και να βελτιώσει το EBITDA της, ενώ λανσάρει και νέα προϊόντα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης