Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ψυχρολουσία στην κυβέρνηση προκαλεί η υστέρηση 1 δισ. στις εισπράξεις από τους άμεσους φόρους

Ψυχρολουσία στην κυβέρνηση προκαλεί η υστέρηση 1 δισ. στις εισπράξεις από τους άμεσους φόρους
Μόνο η απόκλιση από το φόρο εισοδήματος έφθασε τον περασμένο μήνα τα 807 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο του Μεσοπρόθεσμου αναδεικνύοντας την μεγάλη κόπωση που έχει επέλθει στις εισπράξεις
Βαριά σκιά στις διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά και το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για το κενό του 2018, προκαλεί η μεγάλη υστέρηση των εσόδων από τους άμεσους φόρους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 9μηνο η τρύπα στις εισπράξεις φθάνει τα 951 εκατ. ευρώ προκαλώντας ψυχρολουσία στην κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο που διαπραγματεύεται με το κουαρτέτο στο Χίλτον για το θέμα αυτό.
Μόνο η απόκλιση από το φόρο εισοδήματος έφθασε τον περασμένο μήνα τα 807 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο του Μεσοπρόθεσμου αναδεικνύοντας την μεγάλη κόπωση που έχει επέλθει στις εισπράξεις.
Οι απώλειες που μετράει το δημόσιο από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ανήλθαν σε 668 εκατ. ευρώ παρά την μείωση του αφορολογήτου ορίου, την αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου και την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ακίνητα.
Την ίδια στιγμή σε 104 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φόροι από τα νομικά πρόσωπα που δεν πληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.
Σημαντική διαρροή εσόδων εντοπίζεται και στις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο καταβλήθηκε η πρώτη από τις πέντε δόσεις του φόρου.
Ο ΕΝΦΙΑ που δεν πληρώθηκε ανήλθε σε 229 εκατ. ευρώ.
Αστοχία κατά 124 εκατ. ευρώ είχαμε στο εννεάμηνο και από τους φόρους στην κατανάλωση με την μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στις εισπράξεις του ΕΦΚ στα καπνικά προϊόντα.
Η αύξηση του φόρου που επιβλήθηκε στην αρχή του έτους έγινε… καπνός ενώ παράλληλα φούντωσε το λαθρεμπόριο. 
Οι εισπράξεις είναι μειωμένες σε σχέση με το στόχο κατά 184 εκατ. ευρώ φθάνοντας συνολικά στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 1,98 δισ. ευρώ όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν εισπραχθεί 2,23 δισ. ευρώ.
Την «τιμή» των εσόδων σώζουν:
-Ο ΦΠΑ με τις εισπράξεις να είναι ανεβασμένες κατά 224 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο, οι οποίες ανήλθαν σε 11,625 δις ευρώ. 
Αύξηση, η οποία εν μέρει οφείλεται στην αυξημένη τουριστική κίνηση ενώ στις εισπράξεις του ΦΠΑ περιλαμβάνεται και ποσό της τάξης 296,26 εκατ. ευρώ που αφορά στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων (έσοδα αποκρατικοποιήσεων).
- Οι  εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα, οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου που γίνονται με ρυθμό πολυβόλου από την ΑΑΔΕ αλλά και οι πρόσθετοι φόροι που πληρώνουν όσοι αποκαλύπτουν οικειοθελώς στην εφορία αδήλωτα εισοδήματα.
Οι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών ανήλθαν σε 1,549 αυξημένα κατά 164 εκατ. ευρώ.
Τα συνολικά φορολογικά έσοδα που εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία έφθασαν τα 33,3 δις. ευρώ μειωμένα κατά 655 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 33,94 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση διέγνωσε εγκαίρως τις αστοχίες στις εισπράξεις και για το λόγο αυτό αναθεώρησε τα μεγέθη με το προσχέδιο του προϋπολογισμού κατεβάζοντας χαμηλότερα τον πήχη.
Τα αναθεωρημένα στοιχεία θα ισχύσουν μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2018 το Νοέμβριο.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι παρά την προβληματική πορεία των εσόδων το πρωτογενές πλεόνασμα θα βρεθεί πιο πάνω από το 2,2% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο λόγω της άσπρης τρύπα των εισπράξεων από τον ΕΦΚΑ αλλά και της υπερσυγκράτησης των δαπανών.
Στα  στοιχεία αυτά έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επικεφαλής των θεσμών που συνεχίζουν τον έλεγχο στα δημοσιονομικά σε νέα συνάντηση που θα έχουν αύριο (26/10) με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης