Τελευταία Νέα
Οταν μιλούν οι αριθμοί

ΕΔΡΑΣΗ Χ. ΨΑΛΛΙΔΑΣ: Συνοπτικές χρηματοοικονομικές πληροφορίες για τον Όμιλο και την Εταιρεία

tags :
ΕΔΡΑΣΗ Χ. ΨΑΛΛΙΔΑΣ: Συνοπτικές χρηματοοικονομικές πληροφορίες για τον Όμιλο και την Εταιρεία
Συνοπτικές χρηματοοικονομικές πληροφορίες για τον Όμιλο και την Εταιρεία

Η εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών του Ομίλου και της Εταιρείας κατά τη διάρκεια της κλειόμενης περιόδου 1/1-30/6/2017 έχει ως ακολούθως:

Κύκλος εργασιών

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου και της Εταιρείας κατά τη διάρκεια της κλειόμενης περιόδου 1/1- 30/6/2017 ανήλθε σε € 2.531 και € 1.342 αντίστοιχα έναντι € 2.096 και € 1.619 της περιόδου 1/1- 30/6/2016.

Η ποσοστιαία αύξηση για τον Όμιλο η οποία ανέρχεται σε € 21% οφείλεται κυρίως στην ανάληψη νέων έργων, κυρίως γεωτεχνικών, από τις θυγατρικές του Ομίλου και κυρίως από την θυγατρική εταιρεία ENVIPROSYSTEMS ΑTE. Ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας αντίθετα παρουσίασε μείωση η οποία ανέρχεται σε 17% περίπου σε σχέση με το ά εξάμηνο της προηγούμενης χρήσης.

Καθαρές ζημίες προ φόρων

Οι καθαρές ζημίες προ φόρων του Ομίλου και της Εταιρείας κατά τη διάρκεια της κλειόμενης περιόδου ανήλθαν στο ποσό των € (2.930) και € (2.873) αντίστοιχα έναντι ζημιών € (4.481) και € (3.528) της αντίστοιχης προηγούμενης περιόδου του 2016. 

Καθαρές ζημίες μετά από φόρους

Οι καθαρές ζημίες μετά από φόρους του Ομίλου και της Εταιρείας κατά τη λήξη της κλειόμενης περιόδου ανήλθαν σε € (2.816) και € (2.739) αντίστοιχα, έναντι ζημιών € (4.265)και € (3.308) σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο του 2016.

Ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες

Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες του Ομίλου και της Εταιρείας, κατά την κλειόμενη περίοδο, ανήλθαν σε € (1.984) και € (1.652) αντίστοιχα, έναντι € (558) και € 105 την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο του 2016.

Σύνολο δανεισμού – Διαθέσιμα

Το σύνολο του δανεισμού συμπεριλαμβανομένων των ομολογιακών δανείων και των υποχρεώσεων από χρηματοδοτικές μισθώσεις, του Ομίλου και της Εταιρείας κατά τη λήξη της κλειόμενης περιόδου ανήλθε σε € 118.244 και € 116.860 αντίστοιχα, έναντι € 116.339 και € 115.212 κατά το τέλος της χρήσης 2016. Η εν λόγω αύξηση οφείλεται στη λογιστικοποίηση δεδουλευμένων τόκων. Τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου και της Εταιρείας κατά την ίδια περίοδο μεταβλήθηκαν σε € 52 από € 166 και σε € 33 από € 38 αντίστοιχα κατά το τέλος της χρήσης 2016.

Ίδια Κεφάλαια

Τα ίδια κεφάλαια των μετόχων του Ομίλου και της Εταιρείας κατά τη λήξη της κλειόμενης περιόδου παρέμειναν αρνητικά, επιδεινούμενα, ήτοι € (83.924) και € (88.177) αντίστοιχα, έναντι € (81.500) και € (85.472) κατά την 31/12/2016.

EBITDA
(Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation & Amortization - κέρδη/(ζημίες) προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων)

O Όμιλος ορίζει το μέγεθος του EBITDA ως τα κέρδη / (ζημίες) προ φόρων της περιόδου προσθέτοντας τα χρηματοοικονομικά και επενδυτικά αποτελέσματα και τις συνολικές αποσβέσεις των ενσώματων και άυλων πάγιων περιουσιακών στοιχείων που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη χρήση.

Το κονδύλι «Καθαρά έξοδα/έσοδα χρηματοοικονομικής λειτουργίας» αφορά έσοδα, έξοδα, κέρδη και ζημίες, που σχετίζονται με τη χρονική αξία του χρήματος (τόκοι καταθέσεων, δανείων κλπ) και τις επενδύσεις κεφαλαίου.

Με τον όρο επενδύσεις κεφαλαίου νοούνται οι τοποθετήσεις του Ομίλου σε χρεόγραφα (μετοχές, ομολογίες κλπ), ενσώματα και άυλα πάγια περιουσιακά στοιχεία (επενδυτικά και ιδιοχρησιμοποιούμενα).

Το κονδύλι περιλαμβάνει ενδεικτικά, έσοδα από τόκους καταθέσεων, έξοδα από τόκους δανειακών κεφαλαίων, μη λειτουργικές συναλλαγματικές διαφορές, έσοδα μερισμάτων, κέρδη/ζημίες από πώληση, διαγραφή, απομείωση, αναστροφή απομείωσης και αποτίμηση χρεογράφων, ενσώματων και άυλων παγίων περιουσιακών στοιχείων.

Το κονδύλι των «συνολικών αποσβέσεων» που προστίθεται στα κέρδη/ζημίες προ φόρων, είναι αυτό που προκύπτει μετά από το συμψηφισμό των αποσβέσεων των παγίων περιουσιακών στοιχείων (έξοδο), με τις αντίστοιχες αποσβέσεις των τυχόν επιχορηγήσεων (έσοδο), που έχουν ληφθεί γι’ αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.

Το EBITDA για την κλειόμενη περίοδο διαμορφώθηκε σε € 154 για τον Όμιλο και € (69) για την Εταιρεία, έναντι € (1.221) και € (295) της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρήσεως.

Β. Σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης και επίδραση αυτών στις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις.

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της κλειόμενης περιόδου, καθώς και η επίδραση αυτών στις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις έχουν ως ακολούθως:

 Εξεδόθη η υπ’ αριθμό 266/24.03.2017 Απόφαση του Π.Π.Α. η οποία απέρριψε την αίτηση πτώχευσης που είχαν υποβάλλει 45 πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας.

 Εξεδόθη η υπ’ αριθμό 2078/04.05.2017 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, η οποία απέρριψε την Έφεση της εταιρείας κατά της Απόφασης Εξυγίανσης 779/2015 του Π.Π.Α., ως προς το σκέλος της έκδοσης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την πώληση των ακινήτων της εταιρείας, σύμφωνα με την εγκριθείσα Αίτηση Εξυγίανσης, καθώς το Εφετείο αποφάσισε ότι η απόφαση του Π.Π.Α. που δέχεται την αίτηση και επικυρώνει την συμφωνία εξυγίανσης δεν υπόκειται σε έφεση.

Η απόφαση 2078/04.05.2017 δέχεται ότι ο αναφερόμενος στην υπό κρίση έφεση, όρος της συμφωνίας (περί αποδεικτικού ενημερότητας χρεών), δεν αποτελεί κατά νόμο περιεχόμενο της συμφωνίας εξυγίανσης και συνακόλουθα δεν αποτελεί αντικείμενο επικύρωσης από το δικαστήριο, αλλά για το θέμα αυτό ισχύει , ότι ορίζει κάθε φορά ο εκάστοτε νόμος (βλ. ήδη Άρθρο 6 παρ.104 του Ν. 4446/2016 όπως αντικατέστησε το άρθρο 106γ του Πτ.Κ).

Δηλαδή, οι ρυθμιζόμενες μετά την συμφωνία εξυγίανσης οφειλές προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης καθίστανται ενήμερες, υπό τον όρο τήρησης της συμφωνίας εξυγίανσης, και οι αρμόδιες αρχές (Δημόσιο, Ι.Κ.Α., κτλ) οφείλουν να χορηγούν βεβαιώσεις ενημερότητας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα με την συμφωνία εξυγίανσης.

Γ. Στοιχεία και εκτιμήσεις για την εξέλιξη των δραστηριοτήτων της Εταιρείας και του Ομίλου για το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου της χρήσης 2017, οι προτεραιότητες του Ομίλου, είναι οι ακόλουθες:

 Να συνεχισθεί η προσπάθεια για την ανάληψη νέων έργων στην Ελληνική , Αλβανική και στη Ρουμάνικη αγορά, στον τομέα κυρίως των γεωτεχνικών έργων, με απώτερο στόχο την εκτέλεση σχετικού έργου για την ενίσχυση του κύκλου εργασιών και των αποτελεσμάτων της Εταιρείας και του Ομίλου αλλά και την αύξηση του ανεκτέλεστου υπολοίπου για τα επόμενα έτη.

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια νέα έργα που ανέλαβε και εκτελεί ο Όμιλος ως υπεργολάβος όπως:

 επεκτάσεις των σταθμών του μετρό στο τμήμα Χαϊδάρι-Πειραιάς

 Ολυμπία Οδός (Γεωτεχνικά έργα)  ΟΣΕ Προαστιακός τμήμα Παναγοπούλας - Πατρών

 Λοιπά ιδιωτικά έργα (Γεωτεχνικά έργα)

 Μετρό Θεσσαλονίκης (Γεωτεχνικά έργα)

 Προωθούνται οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της απόκτησης των απαραίτητων αδειών από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την κατασκευή των δύο υδροηλεκτρικών σταθμών της θυγατρικής ΕΔΡΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Τ.Ε.Β.Ε. στην περιοχή των Γρεβενών – Κοζάνης.

 Θα συνεχιστεί η προσπάθεια εφαρμογής της Απόφασης 779/2015 περί εξυγίανσης της εταιρείας για όσα θέματα δεν έχουν ακόμα υπογραφτεί οι σχετικές συμβάσεις.






Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης