Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Ευελιξία επιθυμεί ο Draghi για το QE , διαφωνούν τα «γεράκια» της ΕΚΤ

FT: Ευελιξία επιθυμεί ο Draghi για το QE , διαφωνούν τα «γεράκια» της ΕΚΤ
«Η ΕΚΤ ετοιμάζεται για την πιο σημαντική συνάντηση της χρονιάς», αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα
Διχασμένη εμφανίζεται η ΕΚΤ για το μέλλον της ποσοτικής χαλάρωσης, εν όψει της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου.
Από τη μία ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi επιθυμεί περισσότερο ευελιξία, τα «γεράκια» ωστόσο ζητούν τερματισμό του QE, καθώς θεωρούν ότι το πρόγραμμα έκλεισε τον κύκλο του, σημειώνουν οι Financial Times.
«Η ΕΚΤ ετοιμάζεται για την πιο σημαντική συνάντηση της χρονιάς», αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα.
Τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου καλούνται να αποφασίσουν εάν θα διακηρύξουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι ικανή να οδηγήσει σε τερματισμό του QE το 2018.
Aπό τη μία πλευρά είναι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, που θα ήθελε να διατηρήσει περιθώρια ελιγμών.
Από την άλλη, τα «γεράκια» της ΕΚΤ, κυρίως από τη Γερμανία, οι οποίοι από καιρό δεν αισθάνονται άνετα με την υπερεθνική νομισματική πολιτική της τράπεζας και είναι πρόθυμοι να ρίξουν αυλαία στο QE.
Τα «γεράκια» δέχονται ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν μπορεί να αποκλείσει εντελώς την αγορά περισσότερων ομολόγων.
«Γνωρίζουμε ότι δεν μπορείτε να κλειδώσετε την πόρτα», ανέφερε πρόσωπο που είναι εξοικειωμένο με τις συζητήσεις.
«Αλλά υπάρχουν πολλοί στο συμβούλιο που θέλουν το μήνυμα να ανακοινωθεί ότι η πόρτα δεν τόσο ανοικτή όπως στο παρελθόν», τονίζει.
Το βασικό επιχείρημα που ανέπτυξαν τα γεράκια - η ομάδα των οποίων περιλαμβάνει τον Jens Weidmann, τον πρόεδρο της Bundesbank και τον Klaas Knot, διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας - είναι ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης είναι τώρα τόσο καλά εδραιωμένη και ότι το QE δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης.
Από την άλλη ο Draghi βρίσκει υποστήριξη στο πρόσωπο άλλων τραπεζιτών, όπως του επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ignazio Visco, ο οποίος τάσσεται υπέρ της ευελιξίας για αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης