Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Μέτρια η επίδραση του Brexit στη βρετανική οικονομία μέχρι σήμερα

Moody's: Μέτρια η επίδραση του Brexit στη βρετανική οικονομία μέχρι σήμερα
Περαιτέρω σταθεροποίηση της ανάπτυξης στο γ’ τρίμηνο του 2017
Η ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο επιταχύνθηκε ελαφρώς στο 0,4% σε τριμηνιαία βάση από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2017, αντανακλώντας έναν σταθεροποιητικό καταναλωτικό τομέα και μια αύξηση της παραγωγής, αντισταθμίζοντας την ασθενέστερη κατασκευή, ανέφερε σήμερα (25/10/2017) η Moody's Investors Service στην τελευταία της έκθεση «Brexit Monitor».
«Η επιτάχυνση στην ανάπτυξη του γ’ τριμήνου, αν και μικρή, επιβεβαιώνει την άποψή μας για μια μέτρια επίδραση του Brexit στην οικονομική δραστηριότητα μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Colin Ellis της Moody's.
«Ωστόσο, αναμένουμε ότι οι “πονοκέφαλοι” θα επιμείνουν, λόγω του -υψηλότερου του στόχου- πληθωρισμού που επικεντρώνεται στις καταναλωτικές δαπάνες, τις σταδιακά πιο σφιχτές συνθήκες χρηματοδότησης, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) αποσύρει μέρος των μέτρων τόνωσης που έλαβε μετά το Brexit, και της επιβράδυνσης της στεγαστικής αγοράς», συνεχίζει η έκθεση της Moody's.
Ο πληθωρισμός στη Βρετανία βρίσκεται κοντά σε 5ετή υψηλά.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, οι επιχειρηματικές επενδύσεις και η απασχόληση στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα μέχρι στιγμής, αλλά οι επίμονοι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη έχουν επισημανθεί πρόσφατα από την στασιμότητα των κεφαλαιουχικών δαπανών και τις προθέσεις προσλήψεων στον τομέα των υπηρεσιών.
Την ίδια ώρα, οι δείκτες της στεγαστικής αγοράς διαμορφώνονται σε επίπεδα κάτω από τους πενταετείς μέσους όρους και έχουν μειωθεί μετά το δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.
Η Moody's αναφέρει πως οι χρηματοοικονομικές συνθήκες πρόκειται να γίνουν πιο σφιχτές, με τις αγορές να εκτιμούν ότι η ΒοΕ θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,5% κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της 2ας Νοεμβρίου.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η βασική πολιτική εξέλιξη μετά το τελευταίο Brexit Monitor ήταν η απόφαση των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις 19 και 20 Οκτωβρίου, ότι περαιτέρω πρόοδος στις διαπραγματεύσεις εξακολουθεί να είναι απαραίτητη πριν αρχίσουν οι συνομιλίες σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων πιθανών μεταβατικών ρυθμίσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης