Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ και Γερμανία οδηγούν σε «ελεύθερη πτώση» την τουρκική λίρα – Ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου

ΗΠΑ και Γερμανία οδηγούν σε «ελεύθερη πτώση» την τουρκική λίρα – Ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου
Η Γερμανία εξετάζει το «πάγωμα» των χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία – Πιθανώς να υπάρξουν ανάλογες κινήσεις από EIB και EBRD
Μετά την απόφαση των ΗΠΑ στις 24 Οκτωβρίου να μην εγκρίνουν τη χορήγηση visa σε αποστολή του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης, σήμερα (25/10) ήρθε η σειρά της Γερμανίας να επιτεθεί στην Τουρκία.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Γερμανία είναι έτοιμη να διακόψει την παροχή χρηματοδότησης προς την Τουρκία μέσω της γερμανικής κρατικής τράπεζας KfW.
Παράλληλα ασκεί πιέσεις ώστε να υπάρξει ανάλογη κίνηση, για διακοπή χρηματοδότησης, τόσο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) όσο και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναδιάρθρωσης και Ανάπτυξης (EBRD), όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν πηγές με γνώση των παρασκηνιακών διαδικασιών.
«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις πολιτικές αλλά και νομικές εξελίξεις στην Τουρκία και τα υπουργεία συνεργάζονται ώστε να εξετάσουν την επενδυτική στρατηγική που ακολουθούν και ορισμένες διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του προς το Bloomberg το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση projects του ιδιωτικού τομέα – πάντα στην Τουρκία – το γερμανικό υπουργείο διευκρίνισε ότι αυτά θα εξετασθούν ανά περίπτωση.
Κανένας από τους οργανισμούς ή τις τράπεζες δεν έχει προχωρήσει σε επίσημο «πάγωμα» της χρηματοδότησης προς την Τουρκία, έχουν, όμως, επιβάλλει πιο σκληρούς όρους, όπως υποστήριξαν οι ίδιες πηγές στο αμερικανικό πρακτορείο.
Μεταξύ αυτών των νέων όρων είναι και η εξονυχιστική εξέταση των σχέσεων που μπορεί να έχει μία τουρκική εταιρεία ή τράπεζα με την κυβέρνηση της χώρας.
Επιπρόσθετα ορισμένες εμπορικές τράπεζες της Γερμανίας επανεξετάζουν την έκθεσή τους στην Τουρκία, με δεδομένες και τις τεταμένες σχέσεις που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας.
Κλασσικό παράδειγμα η Commerzbank, η οποία αλλάζει τους όρους συνεργασίας της με ορισμένες τουρκικές τράπεζες, προκειμένου να περιορίσει τυχόν προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν εάν αποδειχθεί ότι οι συγκεκριμένες τράπεζες έχουν «στενές και περίεργες σχέσεις» με την κυβέρνηση Erdogan.
Παράλληλα εκπρόσωπος Τύπου της EIB υποστήριξε ότι η τράπεζα εξετάζει λεπτομερώς κάθε νέα σύμβαση με εταιρείες που πραγματοποιούν projects στην Τουρκία, προβλέποντας, επίσης, ότι η χρηματοδότηση προς τη χώρα φέτος από την ΕΙΒ θα είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με το 2016.
Ο συνδυασμός των παραπάνω γεγονότων ήταν απόλυτα φυσιολογικό να οδηγήσει σε νέα υποχώρηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, όπως αποδεικνύουν και τα παρακάτω διαγράμματα:





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης