Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η «μάχη» τραπεζών και μετόχων του Mega για την… καθαρή θέση

Η «μάχη» τραπεζών και μετόχων του Mega για την… καθαρή θέση
Το προτείνουν οι δύο πλευρές. Που συμφωνούν. Που διαφωνούν. Η κρίσιμη παράμετρος για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες
Σε διελκυστίνδα μεταξύ μετόχων και τραπεζών εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για το Mega με τις θέσεις των δύο πλευρών να συνεχίζουν να αποκλίνουν με μόνη κατ' αρχήν συμφωνία την υπαγωγή της εταιρίας στις διατάξεις του άρθρου 106β του πτωχευτικού νόμου.
Οι τράπεζες προτείνουν "balloon δεκαπενταετές δάνειο" (πληρωμή κεφαλαίου στη λήξη) με επιτόκιο που προσεγγίζει το 4% και ταυτόχρονα αύξηση κεφαλαίου 30 εκατ. ευρώ με μεγάλο κούρεμα των υποχρεώσεων προς προμηθευτές.
Οι μέτοχοι του Mega από την πλευρά τους προτείνουν αύξηση κεφαλαίου 20 εκατ ευρώ, μικρό ή και καθόλου κούρεμα στους προμηθευτές το οποίο συναρτούν με το ύψους του επιτοκίου το οποίο θεωρούν ότι θα πρέπει να είναι ίσως και κάτω από 2%.
Παράλληλα έχουν υποβάλλει και εναλλακτικές προτάσεις που συνδυάζουν κούρεμα οφειλών προς τις τράπεζες και δάνειο πολυευτούς διάρκειας με σταδιακή αποπληρωμή.
Οι δύο πλευρές πάντως παρά τις διαφωνίες τους συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις και τρπαεζική πηγή με γνώση του ζητήματος που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία της δήλωσε στο bankingnews δήλωσε ότι «υπάρχει αισιοδοξία για την εξεύρεση λύσης.
Άλλωστε δεν συμφέρει καμία πλευρά να μην υπάρχει θετική κατάληξη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μείζον ζήτημα για την εξεύρεση οριστικής λύσης για το Mega αποτελεί η υψηλή αρνητική καθαρή του θέση που σύμφωνα με πληροφορίες υπερβαίνει τα 80 εκατ. ευρώ.
Έτσι το κούρεμα υποχρεώσεων σε συνδυασμό με αύξηση κεφαλαίου μπορεί να μεταβάλλει την κατάσταση ενώ θετικά προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της καθαρής θέσης λειτουργεί το χαμηλότερο ύψους επιτοκίου.
Επισημαίνεται ότι η καθαρή του Mega μετά την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών του και την αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει να υπερβαίνει τα 8 εκατ. ευρώ.
Σε αντίθεση περίπτωση δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και κατά συνέπεια δεν θα έχει νόημα για τους μετόχους του η προσπάθεια εξυγίανσης

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης