Τελευταία Νέα

Πέτρος Στεριώτης ((Nuntius Sec.): Oι αρνητικές “αναμνήσεις” “long-only” επενδυτών από μία Αγορά, συχνά προκαλούν την μόνιμη τοποθέτηση αυτής σε “black list”

tags :
Πέτρος Στεριώτης ((Nuntius Sec.): Oι αρνητικές “αναμνήσεις” “long-only” επενδυτών από μία Αγορά, συχνά προκαλούν την μόνιμη τοποθέτηση αυτής σε “black list”

____________

  • Τη στιγμή που οι ομολογιακές εκδόσεις των Ελληνικών Τραπεζών υπερκαλύπτονται, οι μετοχές του κλάδου προσπαθούν να διακόψουν το σερί των πτωτικών συνεδριάσεων…
Σε μία “τέλεια” Αγορά, με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, δε θα έπρεπε, θεωρητικά, να υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των διαπραγματευόμενων assets του ίδιου εκδότη. Η τρέχουσα απόκλιση, με προτίμηση των επενδυτών για τους επιτοκιακούς τίτλους αποτελεί ένδειξη, αφ’ ενός της απαξίωσης του Χ.Α., αφετέρου της πεποίθησης ότι οι ομολογιακές εκδόσεις θα συνεχίσουν να σημειώνουν χαμηλότερη μεταβλητότητα και μεγαλύτερη “ανοσία” σε πιθανές Τραπεζικές Α.Μ.Κ.

Πέραν τούτου, δε διαφαίνεται ο “άγνωστος Χ” που θα “αναστήσει” τις μετοχές του κλάδου. Σε πτωτικές Αγορές το υψηλό beta, αυτό δηλαδή το χαρακτηριστικό των “penny stocks” του κλάδου, που πολλοί επενδυτές προσβλέποντες σε αυξημένες αποδόσεις και “recovery stories” αποζητούν, ενδυναμώνει την τάση, με κατεύθυνση τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου.

Ποιος (συντηρητικός) επενδυτής μπορεί να είναι βέβαιος ότι δε θα βγουν νέοι “σκελετοί” από τα πάλαι ποτέ κραταιά Τραπεζικά χαρτοφυλάκια καθώς και ότι δεν θα δημιουργηθούν νέοι, με την Ελληνική Οικονομία (πλειονότητα Ελληνικών Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών) να βρίσκεται υπό πίεση, λόγω της φοροκαταιγίδας και της γενικευμένης μείωσης των εισοδημάτων, με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την δυνατότητα αποπληρωμής των δόσεων παλαιών δανείων.

Στη δύσκολη συγκυρία που διανύει το Χ.Α., ακόμη και “υγιείς” τίτλοι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δέχονται πιέσεις που ίσως δεν τους αξίζουν, στα πλαίσια που οι τάσεις αποστροφής προς την εγχώρια Αγορά εμπεδώνονται, ενώ άλλοι επενδυτές ίσως να πιέζονται από “margin calls” (απαιτήσεις περιθωρίου) σε άλλες χρηματιστηριακές τοποθετήσεις, κάτι που συνήθως αναγκάζει τους επαγγελματίες σε “παράδοση των όπλων” στις υποαποδίδουσες θέσεις.

Επιπλέον, οι αρνητικές “αναμνήσεις” “long-only” επενδυτών από μία Αγορά, συχνά προκαλούν την μόνιμη τοποθέτηση αυτής σε “black list”, ειδικά όταν απουσιάζει το σενάριο αναστροφής του κλίματος και μπορούν να προτιμηθούν οι Ευρωαγορές που συνεχίζουν το “ράλι”, “χέρι – χέρι” με τον Dow.

Σε διεθνές επίπεδο, αναμένουμε την σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, τη στιγμή που η Οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει να βρίσκεται στο σωστό δρόμο και τις αναλύσεις να εστιάζουν στους τρόπους περιορισμού του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE).

Άκρως εποικοδομητική παραμένει η παραμονή της απόδοσης στη λήξη (yield to maturity) του Ελληνικού δεκαετούς σε ένα, για τα δεδομένα των εποχών των μνημονίων, στενότατο εύρος 55 μονάδων βάσης (5,25% – 5,80%) εδώ και 4 μήνες.

Η σταθεροποίηση τόσο των δημοσιονομικών μεγεθών της Χώρας όσο και του πώς αυτά προσλαμβάνονται από τις Αγορές αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να περιορισθεί το “country risk” και να ομαλοποιηθούν οι αποδόσεις και των μετοχών της Λεωφόρου Αθηνών.

O Γενικός Δείκτης χρειάζεται υπέρβαση του τοπικού υψηλού των 760 μονάδων (εκθετικός ΜΟ 30 ημερών) προκειμένου να αρχίσει να βγαίνει από το τούνελ…


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης