Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Φέγγος (VERSAL): Τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών ο άγνωστος «x» για το Χρηματιστήριο

tags :
Φέγγος (VERSAL): Τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών ο άγνωστος «x» για το Χρηματιστήριο
Άρθρο στο bankingnews του Κωνσταντίνος Β. Φέγγου, Πρόεδρου της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Άλλη μια βδομάδα χωρίς τζίρο στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά και χωρίς σοβαρές εξελίξεις που να δίνουν το στίγμα για το που πάμε.  
Οι 747 μονάδες δεν κράτησαν και οδηγηθήκαμε προς την επόμενη στήριξη των 720 μονάδων, χωρίς όμως και αυτή να την επιβεβαιώσουμε, καθώς ο μικρός τζίρος επέτρεψε την άμεση αλλά ασθενική ανάκαμψη των τιμών.
Οι τράπεζες Eurobank και Πειραιώς, ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων για 500 εκατομμύρια η καθεμία.  
Φυσικά σε αυτό βοήθησαν οι διεθνείς οργανισμοί που έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και άλλοι που κάλυψαν μέρος των εκδόσεων, σηματοδοτώντας ότι τα προϊόντα παρέχουν κάποια ασφάλεια.
Η Γ’ Αξιολόγηση ξεκίνησε χωρίς τεράστια δημοσιότητα και χωρίς πολλούς ηρωισμούς (τουλάχιστον μέχρι τώρα) και οι διεθνείς παράγοντες συνέχισαν να τηρούν υποστηρικτική στάση για την επιτυχή εξέλιξη του προγράμματος.
Φυσικά η έλλειψη κυβέρνησης στη Γερμανία και οι διαβουλεύσεις που γίνονται, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, αλλά τα πράγματα προχωρούν.
Βασικό θέμα για την ανάπτυξη στην Ελλάδα παραμένει, ότι η επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζεται σαν αμαρτία.
Όσο και να βασιζόμαστε σε διακρατικές επιδοτήσεις, τα κεφάλαια που χρειάζονται για την Ελλάδα είναι μεγάλα και οι επιδοτήσεις δεν επαρκούν.  
Οι αποκρατικοποιήσεις καθυστερούν και η οικονομία δεν έχει βρει δικό της βηματισμό.
Μπροστά μας έχουμε τον Νοέμβριο, στη διάρκεια του οποίου αρκετά διεθνή funds ολοκληρώνουν την επενδυτική τους στρατηγική για το 2017.
Το γεγονός αυτό αναμένεται να επηρεάσει την Ελλάδα, με δεδομένο ότι τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στην Ελλάδα το 2017, είναι σχεδόν αποκλειστικά επενδυτικά κεφάλαια και όχι μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία.
Εκτός απροόπτου, αυτό θα δράσει σταθεροποιητικά ή και ευνοϊκά, καθώς κανείς δεν θέλει να εμφανίσει ζημιές.
Η διαχείριση των κόκκινων δανείων και η απαιτήσεις της αξιολόγησης, παραμένουν τα μεγάλα ζητούμενα για τις τράπεζες, όσο και αν οι πρόσφατες ομολογιακές εκδόσεις, βελτιώνουν τη ρευστότητά τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης