Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑ» η αξιολόγηση του Ην. Βασιλείου - Αρνητικό το outlook

S&P: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑ» η αξιολόγηση του Ην. Βασιλείου - Αρνητικό το outlook
Η κυβέρνηση ήταν σε θέση να αξιοποιήσει τις εγχώριες χρηματοπιστωτικές αγορές 
Η Standard & Poors επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου σε «ΑΑ», ενώ οι προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) παρέμειναν αρνητικές.
Οι αξιολογήσεις υποστηρίζονται από τα υψηλά επίπεδα εισοδήματος, τη διαφοροποιημένη οικονομία, τις αναπτυγμένες αγορές προϊόντων και εργασίας, τη δύναμη και την ανταγωνιστικότητα, όπως και την ανεξαρτησία των βασικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, την στερλίνα και την ικανότητας του νησιού να εκδίδει υψηλά επίπεδα χρέους σε δικό του νόμισμα.
Οι βαθμολογίες περιορίζονται από την αβεβαιότητα γύρω από το Brexit και τη μελλοντική σχέση με την Ε.Ε., η οποία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, επηρεάζοντας την ικανότητά της να προσελκύει εισροές κεφαλαίων με την πάροδο του χρόνου.
Η σύσφιξη στον προϋπολογισμό θα περιοριστεί μέχρι το 2020, με αυξανόμενη πίεση από το εκλογικό σώμα για περιορισμό ορισμένων δαπανών, ενώ το οικονομικό περιβάλλον καθίσταται λιγότερο ευνοϊκό για την αντιστάθμιση των αυξανόμενων δαπανών.
Η Standard & Poor's προβλέπει το δημοσιονομικό έλλειμμα να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο περίπου 3% του ΑΕΠ για την περίοδο 2017-2020, ενώ αναμένει το χρέος να παραμείνει γύρω στο 90% του ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση ήταν σε θέση να αξιοποιήσει τις εγχώριες χρηματοπιστωτικές αγορές για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος, και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει.
Είναι σημαντικό ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δανείζεται την πλειοψηφία των κεφαλαίων σε στερλίνα, με μακροχρόνιες προθεσμίες, με αποτέλεσμα να μετριάζονται οι πιθανότητες συναλλαγματικού κινδύνου.
Οι αρνητικές προοπτικές επαναξιολόγησης από την άλλη αντανακλούν τη συνεχιζόμενη θεσμική και οικονομική αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και το μέλλον της Βρετανίας σε σχέση με την Ε.Ε., μετά την αποχώρηση της χώρας από το μπλοκ τον Μάρτιο του 2019.
Ο οίκος θεωρεί τον κίνδυνο ενός «σκληρού Brexit» όλο και πιο βέβαιο.
Τα επίπεδα εισοδήματος του Ηνωμένου Βασιλείου εξασθενούν σημαντικά και είναι απίθανο να επανέλθουν σε υψηλότερα επίπεδα, για κάποιο χρονικό διάστημα.
Η δημοσιονομική θέση μειώνεται αισθητά πέρα από τις τρέχουσες προσδοκίες.
Επίσης, παρουσιάζονται σημαντικές συνταγματικές προκλήσεις, ιδίως σε σχέση με το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας, όπως και αυξημένες εντάσεις όσον αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης