Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το ΥΠΟΙΚ εξετάζει CDU/CSU εάν το FDP επιμείνει να το αναλάβει

Γερμανία: Αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το ΥΠΟΙΚ εξετάζει CDU/CSU εάν το FDP επιμείνει να το αναλάβει
«Τυχοδιώκτες οι οποίοι θέλουν να τα σπάσουν με την έως τώρα ευρωπαϊκή πολιτική» θεωρούν η καγκελάριος Merkel και ο περίγυρός της τον αρχηγό του FDP Ch. Lindner και τον αντιπρόεδρο W. Kubicki
Τη διαίρεση του υπουργείου Οικονομικών με αφαίρεση αρμοδιότητων που αφορούν την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική,  εξετάζει η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), εάν τελικά οι Φιλελεύθεροι (FDP) επιμείνουν να το αναλάβουν και να ορίσουν τον διάδοχο του W. Schaeuble,  σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel, που εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημάνει και το τέλος των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα» (CDU/CSU, FDP, Πράσινοι).
Όπως γράφει το περιοδικό που κυκλοφορεί σήμερα, «για να μην αφήσει στο FDP την ευρωπαϊκή πολιτική, η Χριστιανική Ένωση θέλει εν ανάγκη να διαιρέσει το υπουργείο Οικονομικών.
Το σχέδιο θα μπορούσε να καταστρέψει όλα τα όνειρα για την ‘Τζαμάικα'».
Μάλιστα, σύμφωνα με το Spiegel, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της CDU και CSU είναι αποφασισμένοι «να υπερασπιστούν τη μακροχρόνια ιδιοκτησία τους».
Εάν οι Φιλελεύθεροι επιμείνουν να αναλάβουν το υπουργείο Οικονομικών, κυκλοφορεί ήδη στην Ένωση ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και μάλιστα, όπως σημειώνεται  «εάν το FDP πάρει το χαρτοφυλάκιο, τότε ας μείνει από αυτό όσο το δυνατόν πιο λίγο», αν και «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναπτυχθεί μια αντι-καγκελαρία και μάλιστα αναβαθμισμένη μέσω της θέσης του αντικαγκελάριου».
«Τυχοδιώκτες οι οποίοι θέλουν να τα σπάσουν με την έως τώρα ευρωπαϊκή πολιτική» θεωρούν η καγκελάριος Merkel και ο περίγυρός της τον αρχηγό του FDP Ch. Lindner και τον αντιπρόεδρο W. Kubicki.
Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ζημιά για το κοινό νόμισμα, όπως αναφέρεται, θα αφαιρεθεί η αρμοδιότητα για τα ευρωπαϊκά θέματα από έναν μελλοντικό υπουργό του FDP και θα δοθεί στον υπουργό Οικονομίας.
Δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με την μέχρι σήμερα λογική του συνασπισμού, να βρίσκονται το χαρτοφυλάκιο Οικονομικών και Οικονομίας στα ίδια χέρια, ήτοι στο ίδιο κόμμα, και συνεπώς, ο υπουργός Οικονομίας θα προέρχεται μάλλον από την Ένωση.
Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το περιοδικό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξασθένιση της θέσης της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπλέον, όπως γράφει το περιοδικό, πίσω από το σχέδιο αυτό βρίσκεται μεταξύ άλλων και η σκέψη να αφαιρεθεί από το υπουργείο Οικονομικών σε τέτοιο βαθμό η ελκυστικότητα του ώστε να μην το θέλει το ίδιο το FDP.
Την ίδια στάση με την Χριστιανική Ένωση φαίνεται να τηρούν για το θέμα οι Πράσινοι, που θα συμφωνούσαν να δοθεί στο FDP ένα υπουργείο «Bonsai», δηλαδή αφαιρώντας αρμοδιότητες,, ενώ θα έβλεπαν θετικά το ενδεχόμενο συγκέντρωσης όλων των αρμοδιοτήτων που αφορούν την Ευρώπη σε ένα υπουργείο Εξωτερικών υπό «πράσινη» διοίκηση.
Όπως αναφέρει το περιοδικό, «σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική, οι Πράσινοι βρίσκονται πολύ πιο κοντά στην CDU και την CSU παρά στο FDP, αλλά με μία διαφορά: θα προτιμούσαν να δώσουν τις αρμοδιότητες στο υπουργείο Εξωτερικών. Λογικό, διότι θέλουν οι ίδιοι να μετακομίσουν εκεί.
Αυτό όμως θα ήταν μια πραγματική καινοτομία για το Eurogroup διότι οι υπουργοί Εξωτερικών δεν συμμετέχουν στο Eurogroup», προσθέτοντας ότι αν το ΥΠΟΙΚ παραμείνει στον έλεγχο της Χριστιανικής Ένωσης, η συντηρητική παράταξη θα ήθελε να ενισχυθούν οι αρμοδιότητές του, εν όψει και των διαπραγματεύσεων με τον Γάλλο πρόεδρο Macron για το μέλλον της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το περιοδικό, ανάμεσα στους  πιθανούς μνηστήρες ενός ενισχυμένου υπουργείου Οικονομικών είναι και ο προσωπάρχης της καγκελαρίας και μεταβατικός υπουργός Οικονομικών, P. Altmaier, ενώ η Ένωση ως αντάλλαγμα για να κρατήσει το υπουργείο θα ήταν διατεθειμένη να παραχωρήσει την ατζέντα της ψηφιακής πολιτικής, που αποτελεί για το FDP κορυφαίο ζήτημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης