Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Ο C. Puigdemont θα μπορεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές της Καταλονίας (21/12)

BBC: Ο C. Puigdemont θα μπορεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές της Καταλονίας (21/12)
Μεγάλη διαδήλωση κατά της ανεξαρτησίας σήμερα Κυριακή 29/10 στη Βαρκελώνη
Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο έκπτωτος κυβερνήτης της Καταλονίας Carles Puigdemont θα είναι ευπρόσδεκτος αν θέλει φυσικά να συμμετάσχει στις νέες εκλογές που θα γίνουν στις 21/12 στην περιφέρειά του, όπως μεταδίδει το BBC.
Για την ώρα η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας έχει αφαιρέσει την αυτονομία από την Καταλονία μετά την ψήφιση της διακήρυξης ανεξαρτησίας από το τοπικό κοινοβούλιο.
Ο Puigdemont ζήτησε από την πλευρά του "δημοκρατική αντιπολίτευση" στην απευθείας διοίκηση της Καταλονίας από τη Μαδρίτη.
Καταδίκασε επίσης την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας και υποσχέθηκε να συνεχίσει να εργάζεται για μία ελεύθερη χώρα.
Η Ισπανία έχει περιέλθει σε μία συνταγματική κρίση από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, που έκρινε παράνομο το αρμόδιο δικαστήριο, αλλά ψήφισε υπέρ του το 90% των Καταλανών, με τη συμμετοχή να ανέρχεται στο 43%.
Την Παρασκευή 27/10, όταν το καταλανικό κοινοβούλιο διακήρυξε την ανεξαρτησία από την Ισπανία, ο Rajoy προχώρησε στη διάλυσή του, στην απομάκρυνση του Puigdemont και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Παράλληλα, μεγάλη διαδήλωση κατά της ανεξαρτησίας έχει προγραμματιστεί για σήμερα Κυριακή 29/10 στη Βαρκελώνη.
Η πολιτική κρίση μεταφέρεται, εξάλλου, και στο ποδόσφαιρο, καθώς η Ρεάλ Μαδρίτης θα παίξει σήμερα Κυριακή 29/10 στην Καταλονία με αντίπαλο την Τζιρόνα, την ομάδα που υποστηρίζει ο Puigdemont.
Το Σάββατο 28/10 η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης αφαίρεσε την αυτονομία από την Καταλονία και καθαίρεσε τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της τοπικής αστυνομίας.
Ο εκπρόσωπος της κεντρικής κυβέρνησης της Μαδρίτης Inigo Mendez de Vigo δήλωσε, ωστόσο, ότι ο Puigdemont έχει το δικαίωμα να συνεχίσει στην πολιτική, παρά την καθαίρεσή του.
"Αν ο Puigdemont θέλει να κατέβει ως υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές, μπορεί να ασκήσει αυτό το δημοκρατικό του δικαίωμα από την πλευρά της αντιπολίτευσης, όπου βρίσκεται πλέον" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μίλησε μετά από ένα ηχογραφημένο μήνυμα του Puigdemont στους Καταλανούς, με το οποίο υποστήριξε ότι οι ενέργειες της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας διακρίνονται από υπέρμετρη επιθετικότητα και είναι ενάντια στην εκπεφρασμένη θέληση των πολιτών της χώρας, που γνωρίζουν ότι σε μία δημοκρατία είναι τα κοινοβούλια αυτά που επιλέγουν ή, απομακρύνουν προέδρους.
Και ο Puigdemont πρόσθεσε ότι "συνεχίζουμε να διατηρούμε τη μόνη συμπεριφορά που μας κάνει νικητές, χωρίς βία, χωρίς προσβολές, σεβόμενοι τους ανθρώπους, τα σύμβολα και τις απόψεις, αλλά και τους Καταλανούς που δεν είναι υπέρ με ό,τι ψήφισε το κοινοβούλιο, δηλαδή, την ανεξαρτησία".
Μία δημοσκόπηση στην κυριακάτικη El Pais έδειξε ότι το 52% των Καταλανών συμφωνούν με τη διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου και την προκήρυξη εκλογών, ενώ το 43% είναι αντίθετοι.
Επίσης το 55% των Καταλανών είναι κατά της διακήρυξης της ανεξαρτησίας και το 41% υπέρ.
Πριν την παρέμβαση της Μαδρίτης, η Καταλονία ήταν η περιφέρεια με τα μεγαλύτερα επίπεδα αυτοδιάθεσης στην Ισπανία.
Είχε το δικό της κοινοβούλιο, αστυνομική δύναμη, δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό και κυβέρνηση και πρόεδρο που πλέον παύτηκαν από τα καθήκοντά τους.
Οι εξωτερικές υποθέσεις, οι ένοπλες δυνάμεις και η δημοσιονομική πολιτή πέρασαν επίσης στον έλεγχο της Μαδρίτης.
Υπάρχουν επίσης διαδηλώσεις υπέρ της ενότητας με διαδηλωτές στη Βαρκελώνη να ανεμίζουν ισπανικές σημαίες και να καταδικάζουν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας.
Το Σάββατο 28/10 χιλιάδες άνθρωποι στη Μαδρίτη ανέμιζαν ισπανικές σημαίες και κατηγορούσαν τους Καταλανούς ηγέτες για προδοσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης