Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοτζιάς στη 2η Διεθνή Διάσκεψη Αθηνών: Φάρος ασφάλειας και σταθερότητας η Ελλάδα

Κοτζιάς στη 2η Διεθνή Διάσκεψη Αθηνών: Φάρος ασφάλειας και σταθερότητας η Ελλάδα
Στην περιοχή μας πρέπει να παλέψουμε για το σεβασμό απέναντι στο διαφορετικό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών
Την θέση ότι η Ελλάδα αποτελεί φάρο ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διεθνή Διάσκεψη για τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» (2η Διεθνής Διάσκεψη των Αθηνών) που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Intercontinental.
«Η Ελλάδα υπήρξε και είναι η χώρα που υποστηρίζει επί χιλιετηρίδες τον σεβασμό του διαφορετικού, την ανεκτικότητα ανάμεσα σε θρησκείες και πολιτισμούς, τη δημιουργική ανταλλαγή των επιτευγμάτων τους, τη διδασκαλία του ενός από τον άλλο» είπε ο κ.Κοτζιάς, ο οποίος έβαλε κατά των μεγάλων διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων και του ΟΗΕ αλλά και της ΕΕ για το ότι δεν έχουν διαμορφώσει ένα συνολικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.
«Να καταθέσουμε το 2018 ειδικό ψήφισμα στον ΟΗΕ και στην επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και να εισάγουμε στα κείμενα της ΕΕ τη θεματολογία που θα μας απασχολήσει σήμερα και αύριο» είπε ο κ.Κοτζιάς, ο οποίος πρότεινε την περαιτέρω ενίσχυση του Παρατηρητηρίου, του Κέντρου για τον θρησκευτικό πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή, το οποίο ιδρύθηκε στο πλαίσιο της Α' Διεθνούς Διάσκεψης.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι στην περιοχή μας θα πρέπει να παλέψουμε για το σεβασμό απέναντι στο διαφορετικό.
«Οι εξτρεμιστές εγκλημάτησαν σε βάρος ανθρώπων, σε βάρος της θρησκείας κοινοτήτων, σε βάρος της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς μας και καταπάτησαν αξίες και δικαιώματα, κατέστρεψαν ιστορικές μνήμες και μνημεία.
Στην περιοχή μας πρέπει να παλέψουμε για το σεβασμό απέναντι στο διαφορετικό, ιδιαίτερα ως προς τους εβραίους και τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς και τους Γιαζίντι, αλλά και τους μουσουλμάνους, σιίτες και σουνίτες, Κούρδους και Άραβες.
Να σχεδιάσουμε πώς θα εξασφαλιστεί η επιστροφή στις εστίες τους και όχι πώς στο όνομα της κοινωνικής μηχανής θα αποκλειστούν με θρησκευτικά και πολιτιστικά κριτήρια ορισμένες ομάδες.
Πρέπει να υπερασπιστούμε την ποικιλομορφία της περιοχής μας, η οποία είχε πετύχει τον πλουραλισμό που πολλοί ονειρεύονται στη Δύση, ως στόχο νεωτερικότητας, εδώ και χιλιάδες χρόνια» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Κοτζιάς.

Παρέμβαση Παυλόπουλου
Της ομιλίας του κ.Κοτζιά είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος επεσήμανε την «επιτακτική ανάγκη της ειλικρινούς αναζήτησης των όρων και των προϋποθέσεων της συνεχούς υποστήριξης του διαλόγου μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, στο πλαίσιο του πλήρους σεβασμού του πολιτισμικού και του θρησκευτικού πλουραλισμού».
«Η συζήτηση περί, δήθεν, "σύγκρουσης των πολιτισμών", ως μεθόδου εξήγησης - οπότε και αντιμετώπισης - μέρους σημαντικών πολιτικών εξελίξεων στη σημερινή διεθνή πολιτική σκηνή συνιστά μιαν ανιστόρητη εκδοχή, η οποία, επιπλέον, αγνοεί την ίδια τη φύση του πολιτισμού.
Ένα σύνολο ανθρώπινης δημιουργίας, για να μπορεί να φέρει τον τίτλο του «πολιτισμού», δεν είναι νοητό να συντίθεται από στοιχεία που οδηγούν νομοτελειακώς σε σύγκρουση με άλλους πολιτισμούς και που συνακόλουθα απεργάζονται την καταστροφή τους.
Ο πραγματικός πολιτισμός έχει, κατά τον προορισμό του, ως αρχετυπικά χαρακτηριστικά του τον ανθρωπισμό και την ειρήνη.
Άρα η σύγκρουση και ο πόλεμος αποτελούν για τον πραγματικό πολιτισμό μια μορφή contradictio in adjectο» τόνισε ο κ.Παυλόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «η παγκόσμια αναταραχή και οι κίνδυνοί της δεν έχουν τις ρίζες τους στη σύγκρουση των πολιτισμών, αλλά στο γεγονός ότι οι πολιτισμοί αυτοί φθίνουν ανησυχητικά».
Ο κ.Παυλόπουλος χαρακτήρισε εξαιρετικά επίκαιρο τον χαρακτήρα της Διάσκεψης υπενθυμίζοντας ότι η αγωνία όλων εντείνεται από τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται η έκρηξη των ροών προσφύγων πολέμου, διαμορφώνοντας συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, αντίθετης προς κάθε έννοια πολιτισμού και δικαιοσύνης, η οποία προσλαμβάνει έτσι οιονεί πλανητικές διαστάσεις.
«Στις μέρες μας, ο πόλεμος συνεχίζεται, η τρομοκρατική βαρβαρότητα του ISIS ενδημεί, με συνέπεια τα κυρίως θύματα των δύο αυτών, τόσο δυσμενών εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, να είναι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως της θρησκείας τους.
Και μάλιστα, τόσο εκείνοι που εξακολουθούν να μένουν εκεί, δηλαδή στις πατρογονικές τους εστίες, όσο και εκείνοι που ξεριζώθηκαν, προκειμένου να διασώσουν τις ζωές τις δικές τους, όπως και των οικείων τους, μ' έμφαση στα παιδιά, τα μεγαλύτερα θύματα του πολέμου και της προσφυγιάς» υποστήριξε ο κ. Παυλόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης