Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΟΑΕ: Το Ιράν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στην πυρηνική συμφωνία

ΔΟΑΕ: Το Ιράν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στην πυρηνική συμφωνία
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομική Ενέργειας τόνιζει ότι οι επιθεωρητές του εκτελούν τις δραστηριότητές του στην Τεχεράνη χωρίς κάποιο πρόβλημα
Τη θέση ότι το Ιράν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις του απέναντι στην πυρηνική συμφωνία με τη Δύση διατύπωσε σήμερα (30/10) ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες Κυριακή (29/10) στη χώρα της Μέσης Ανατολής.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Yukiya Amano, «ο ΔΟΑΕ μπορεί να δηλώσει ότι οι σχετικές δεσμεύσεις που σχετίζονται με τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας υλοποιούνται».
Παράλληλα, σε ότι αφορά τις δραστηριότητες των επιθεωρητών του Οργανισμού στην Τεχεράνη, ο Amano τόνισε ότι «εκτελούνται υπεύθυνα χωρίς πρόβλημα».
Υπενθυμίζουμε ότι πριν από δύο μήνες, ο Οργανισμός είχε διαβεβαιώσει ότι το Ιράν εξακολουθεί να τηρεί τα όρια που καθορίζει η συμφωνία του 2015 στις πυρηνικές δραστηριότητές του.
Η σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο ήταν η τρίτη που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από την ορκωμοσία τον Ιανουάριο του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, ο οποίος έχει επανειλημμένως απειλήσει ότι θα σκίσει το κείμενο της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκε ο προκάτοχός του B. Obama, εγείροντας υποψίες ότι το Ιράν δεν συμμορφώνεται προς αυτή.
Μάλιστα, πριν από μερικές ημέρες ο αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε να επικυρώσει την μέχρι στιγμής πορεία της συμφωνίας, κάνοντας λόγο μάλιστα για ενδεχόμενες νέες μονομερείς κυρώσεις της Ουάσινγκτον κατά της Τεχεράνης.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Trump ασκεί πιέσεις στο ΔΟΑΕ να προβεί σε ελέγχους στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ιράν και όχι μόνο σε πυρηνικές εγκαταστάσεις με σκοπό να εξακριβωθεί ότι δεν παραβιάζονται οι όροι της συμφωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης