Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι κορυφαίες τράπεζες στον κόσμο αναπτύσσουν διεθνές σύστημα πληρωμών με τεχνολογία blockchain

tags :
Οι κορυφαίες τράπεζες στον κόσμο αναπτύσσουν διεθνές σύστημα πληρωμών με τεχνολογία blockchain
Έχουν γίνει και άλλες προσπάθειες για την ανάπτυξη συστημάτων που βασίζονται στην blockchain τεχνολογία για τις διασυνοριακές πληρωμές
Η ψηφιακή τράπεζα R3 και 22 από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, έχουν αναπτύξει από κοινού ένα διεθνές σύστημα πληρωμών, που θα επιτρέψει την ανταλλαγή των υφιστάμενων νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών και των τυχόν νέων ψηφιακών συναλλαγών μέσω της τεχνολογίας blockchain, όπως ανέφερε η εταιρεία την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017.
Η τεχνολογία blockchain, η οποία πρωτοεμφανίστηκε ως αρχιτεκτονική που υποστηρίζει την κρυπτογράφηση bitcoin, είναι μια κοινή βάση δεδομένων που ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και μπορεί να επεξεργάζεται και να πραγματοποιεί συναλλαγές μέσα σε λίγα λεπτά, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους υπολογιστών, χωρίς την ανάγκη επαλήθευσης από τρίτους.
Επειδή δεν απαιτεί χειρωνακτική επεξεργασία ούτε έλεγχο ταυτότητας μέσω διαμεσολαβητών, οι τράπεζες - τόσο οι εμπορικές όσο και οι κεντρικές τράπεζες - εκτιμούν ότι η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί ταχύτερους, πιο αξιόπιστους και ευκολότερους ελέγχους πληρωμών.
"Η τράπεζα Natixis πιστεύει στο δυναμικό της κατανεμημένης τεχνολογίας για τις διασυνοριακές πληρωμές και διερευνά διάφορες πρωτοβουλίες σε αυτό το πλαίσιο ", δήλωσε ο Frederic Dalibard, επικεφαλής της Digital for Corporate & Investment Banking στο Natixis, μιας από τις τράπεζες που συμμετέχουν στο έργο.
Άλλες τράπεζες που συμμετέχουν στο project, το πρωτότυπο του οποίου θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του 2017, περιλαμβάνουν τις Barclays, HBSC και Commerzbank.
Έχουν γίνει και άλλες προσπάθειες για την ανάπτυξη συστημάτων που βασίζονται στην blockchain για τις διασυνοριακές πληρωμές, όπως μια πρωτοβουλία της UBS για τη δημιουργία ενός "διακανονισμού χρησιμότητας νομίσματος ", για κάθε σημαντικό νόμισμα.
Ο Dalibard είπε ότι η Natixis πιστεύει στο project της R3 λόγω του γεγονότος ότι η αρχιτεκτονική του συστήματος, που λειτουργεί στην πλατφόρμα "Corda" της R3, θα μπορούσε να προσαρμοστεί όταν εμφανίζονται νέα ψηφιακά νομίσματα που εκδίδονται από κάποια κεντρική τράπεζα.
Παρόλο που πολλές κεντρικές τράπεζες εξετάζουν την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων, η άποψη πολλών από τις μεγαλύτερες συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής (Fed, Federal Reserve) και της Τράπεζας της Ιαπωνίας, μέχρι στιγμής ήταν, ότι η τεχνολογία blockchain δεν είναι ακόμη αρκετά «ώριμη» για τα μεγαλύτερα συστήματα πληρωμών στον κόσμο.
Η γερμανική τράπεζα Berenberg την περασμένη εβδομάδα έγραψε σε μια έκθεση ότι η blockchain ήταν μια "υπερτιμημένη τεχνολογία" που αντιμετώπιζε σημαντικές προκλήσεις, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής υπήρχαν ελάχιστες επιτυχίες.
Αλλά πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν σε αυτήν.
Η UBS Wealth Management δήλωσε ότι το blockchain θα μπορούσε να προσθέσει μέχρι και 400 δισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2027 και ότι η επένδυση στην τεχνολογία ήταν παρόμοια με την επένδυση στο διαδίκτυο στα μέσα της δεκαετίας του '90.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης