Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έτοιμη να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η μονάδα βιοαερίου της Επίλεκτος ισχύος 5,252 MW

Έτοιμη να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η μονάδα βιοαερίου της Επίλεκτος ισχύος 5,252 MW
Αυξημένος ο τραπεζικός δανεισμός λόγω της νέας μονάδας, η οποία είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης
Στο τελικό στάδιο της κατασκευής του βρίσκεται ο σταθμός βιοαερίου ισχύος 5,252 MW, της Επίλεκτος, ο οποίος κατασκευάζεται σε ιδιόκτητη έκταση στη θέση Βαμβακού του Δήμου Φαρσάλων, Νομού Λάρισας.
Ο σταθμός αναμένεται έως το τέλος το 2017 να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία και το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε πλήρη, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας.
Υπενθυμίζεται πως η θυγατρική ιδρύθηκε  τον Μάιο του 2009 και σκοπός της είναι η  ανάπτυξη δικτύων εφοδιασμού, εκμετάλλευσης, παραγωγής και εμπορίας βιοαερίου-βιομάζας για ενεργειακές και άλλες χρήσεις, προερχόμενες από παντός είδους  υπολειμματικές μορφές βιομάζας, από ενεργειακές και μη καλλιέργειες, καθώς και από προϊόντα επεξεργασίας τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  
Από  τις αρχές Μαΐου 2016 άρχισαν οι εργασίες για την κατασκευή της σταθμού βιοαερίου ισχύος 5,252 MW και μόλις μπει σε κανονική λειτουργία θα είναι η μεγαλύτερη μονάδα στην Ευρώπη, η οποία θα  διαχειρίζεται  φυτικά και ζωικά  απόβλητα από περίπου εκατό κτηνοτροφικές και μεταποιητικές μονάδες της περιοχής και θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από βιοαέριο.
H Εταιρεία κατά την 30η Ιουνίου 2017  απασχολούσε 2 εργαζόμενους και είχε μετοχικό κεφάλαιο 2.062.470 ευρώ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα χρήσης που έληξε στις 30/6/17 ο όμιλος της Επίλεκτος είχε συνολικό δανεισμό 69,026 εκατ. ευρώ έναντι 62,193 εκατ. ευρώ στις 30/6/16, ήτοι αύξηση κατά 10,99%, αύξηση που οφείλεται κυρίως σε  νέο δανεισμό ύψους 8,663  εκατ. ευρώ για την κατασκευή της νέας μονάδας.
Σημειώνεται πως το  βιοντίζελ  είναι  ένα  εναλλακτικό καύσιμο του ορυκτού ντίζελ  κίνησης που παράγεται από φυτικά έλαια, συνήθως καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο ή ηλιέλαιο.
Δεν  περιέχει  καθόλου  ορυκτέλαιο,  είναι  μη  τοξικό  και βιοδιασπώμενο.
Η θυγατρική του ομίλου «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» συμμετείχε το 2013 και το 2014 στην κατανομή βιοντίζελ.
Για το 2016 η θυγατρική μετείχε στην κατανομή αλλά οι ποσότητες που της κατανεμήθηκαν κρίθηκαν  ασύμφορες  και  για αυτό το λόγο δεν έκανε χρήση του διακαιώματός.
Για  το 2017 δεν  μετείχε  στην  κατανομή επειδή κρίθηκε ασύμφορη η συμμετοχή.
Η Διοίκηση βάσει στοιχείων και των συνθηκών της αγοράς κατά την  περίοδο υποβολής  των  δικαιολογητικών  για  τη συμμετοχή  στην  κατανομή  ποσοτήτων, κρίνει  κατά πόσο
συμφέρει  η  συμμετοχή  ή  όχι.
Οι  εταιρείες πετρελαιοειδών  (βασικοί  πελάτες  της  διάθεσης  βιοντίζελ)  είναι υποχρεωμένες βάσει  νόμου να αναμιγνύουν στο ορυκτό  μείγμα  ποσοστό  βιοντίζελ.  
Η  δραστηριότητα  αυτή αναμένεται να βοηθήσει συμπληρωματικά τα αποτελέσματα του ομίλου, αναφέρει η εταιρεία.  
Το έργο χρηματοδοτείται αφενός από την Τράπεζα Πειραιώς και αφετέρου από το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης στα  πλαίσια του προγράμματος JESSICA.
Ο όμιλος Επίλεκτος κατάφερε επιπλέον να πετύχει την αναδιάρθρωση για το σύνολο του δανεισμού του με την πιστώτριες τράπεζες και την χρηματοδότηση από αυτές με κεφάλαιο κίνησης.
Πέτυχε την ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών της προς την ΔΕΗ και την υπογραφή νέας σύμβασης  προμηθείας ηλεκτρικής  ενέργειας και η εταιρεία  προχωρά  σε  υλοποίηση του πλάνου εξυγίανσης  των οικονομικών μεγεθών της.
Η συμφωνία  αναδιάρθρωσης  του  συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων με τις πιστώτριες  τράπεζες υπογράφηκε στις 16 Ιουνίου  2017 και περιλαμβάνει την αποπληρωμή των υφιστάμενων δανείων σε βάθος χρόνου  (έως το 2035) με περίοδο χάριτος αποπληρωμής κεφαλαίου και τόκων.
Επίσης παρέχει τη δυνατότητα νέας χρηματοδότησης για κεφάλαιο κίνησης.
Η επιτευχθείσα αυτή συμφωνία εξυγίανσης, η οποία  τελεί υπό διαλυτική αίρεση μέχρι την επικύρωσή της από τη  δικαιοσύνη  συζητήθηκε  την  20.09.2017  στο Πολυμελές Πρωτοδικείο και αναμένεται η απόφαση της επικύρωσης από τη δικαιοσύνη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης