Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταθάκης: Ανοίγει ο δρόμος για την πρώτη συστηματική έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων

Σταθάκης: Ανοίγει ο δρόμος για την πρώτη συστηματική έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων
Ο διάλογος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ γίνεται με την Κομισιόν είπε ο κ.Σταθάκης
Την θέση ότι ανοίγει ο δρόμος για την πρώτη συστηματική έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα διατύπωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης αναφερόμενος στην χθεσινή υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο πέλαγος στην κοινοπραξία Edison – Total – ΕΛΠΕ.
«Πρόκειται για την πρώτη σημαντική συμφωνία που υπεγράφη για έρευνα και αξιοποίηση στο θαλάσσιο χώρο, στο πρώτο και πολύ σημαντικό οικόπεδο, δυτικά της Κέρκυρας.
Ο διαγωνισμός που είχε γίνει παλαιότερα αφορούσε 20 θαλάσσια οικόπεδα, τελικά εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για δύο και αυτό είναι το σημαντικότερο» είπε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Σταθάκης, επισημαίνοντας ότι «πλέον υπογράφηκε η σύμβαση που ανοίγει το δρόμο για την πρώτη συστηματική έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων στο σημείο».
«Το πρώτο στάδιο, η έρευνα, είναι τριετής.
Το Δημόσιο απολαμβάνει ήδη έσοδα, που ξεκινούν με 1 εκατ. ευρώ κατά την έναρξη αλλά τα βασικά έσοδα είναι όταν προχωρήσουμε στην εκμετάλλευση, που ανάλογα με την ποσότητα το Δημόσιο απολαμβάνει σημαντικό ποσοστό» είπε ο κ.Σταθάκης, τονίζοντας ότι «οι μελέτες που έχουν γίνει αφορούν τόσο πετρέλαιο όσο και φυσικό αέριο» και ότι αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι «τα συγκεκριμένα κοιτάσματα έχουν συνέχεια και από την άλλη πλευρά, της Ιταλίας».
«Οι Ιταλοί βρίσκονται και αυτοί στο τελικό στάδιο προκήρυξης με βάση την Οικονομική Ζώνη που έχουμε χαράξει με την Ιταλία, είναι το μισό στη δική μας πλευρά και το άλλο μισό στην πλευρά της Ιταλίας» υπογράμμισε ο κ.Σταθάκης.
Αναφερόμενος στο θέμα πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο κ.Σταθάκης είπε ότι «ο διάλογος γίνεται με την Κομισιόν, όχι το σύνολο των θεσμών».
«Είναι ένα θέμα που εκπορεύεται αποκλειστικά από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Μέσα από τις διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούμε σε μία συμφωνία που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει επακριβώς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το 40% των λιγνιτικών μονάδων.
Έχουμε ακόμη απόσταση, έχουμε διαφορετικές προτάσεις που συζητάμε.
Δεν καταλήξαμε, συνεχίζουμε τις συζητήσεις, ελπίζουμε μέχρι τέλος του μήνα να έχουμε βρει λύση» είπε ο κ.Σταθάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης