Διεθνή

HSBC: Η αύξηση επιτοκίων της BoE θα μπορούσε να βλάψει τις καταναλωτικές δαπάνες στη Μ. Βρετανία

HSBC: Η αύξηση επιτοκίων της BoE θα μπορούσε να βλάψει τις καταναλωτικές δαπάνες στη Μ. Βρετανία
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της ελβετικής τράπεζας, τα υψηλότερα επιτόκια ενδέχεται να μειώσουν τον δανεισμό
Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της την Πέμπτη (2/11), επηρεασμένη από τον υψηλό πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου και παρά τους άλλους οικονομικούς δείτκους που δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι δαπάνες του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να δεχθούν βαθύ πλήγμα από την σχετική απόφαση, με τη στερλίνα παράλληλα να ενισχύεται, αντισταθμίζοντας έτσι τις πληθωριστικές πιέσεις.
Η αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, από το 0,25% στο 0,5% ενδέχεται να μην οδηγήσει τη βρετανική οικονομία σε κίνδυνο, ωστόσο μία περαιτέρω αύξηση θα μπορούσε να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα ορισμένα προβλήματα.
«Ο τομέας στον οποίο αναμένεται η αύξηση επιτοκίων να ασκήσει τη μεγαλύτερη επιρροή, είναι αυτός των νέων δανεισμών, καθώς η ζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια είναι ήδη αρκετά ασθενής και τα υψηλότερα επιτόκια είναι πιθανό να την ενισχύσουν», τόνισαν οι οικονομολόγοι της HSBC Liz Martins και Chris Hare, προσθέτοντας ότι ενδεχόμενη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, θα επηρεάσει αρνητικά τις δαπάνες τόσο στις επιχειρηματικές όσο και στις καταναλωτικές δαπάνες.
Για τις επιχειρήσεις «ο δείκτης χρέους των εταιρειών και ο δείκτης εξυπηρέτησης των χρεών είναι σημαντικά κατώτερα από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους», δήλωσαν οι οικονομολόγοι της HSBC, προσθέτοντας ότι «τα υψηλότερα επιτόκια είναι πιθανότερο να μειώσουν τη διάθεση για νέο δενεισμό υπό τον κίνδυνο αθέτησης».
Η έκθεση της BoE τον περασμένο Αύγουστο για τον πληθωρισμό ανέφερε ότι δύο αυξήσεις των επιτοκίων από τα σημερινά επίπεδα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιπτώσεις του πληθωρισμού κατά 0,25%, ωστόσο η κεντρική τράπεζα έκανε λάθος για τον εγχώριο πληθωρισμό και ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι πολύ χαμηλότερος, σύμφωνα με τους Martins και Hare.
«Συνολικά, οι 50 μονάδες βάσεις δεν είναι αρκετές για να συντρίψουν την οικονομία, ωστόσο η σχετική απόφαση μπορεί στο μέλλον να κριθεί στην καλύτερη περίπτωση περιττή και στη χειρότερη περίπτωση λανθασμένη πολιτική», καταλήγουν οι αναλυτές της HSBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης